Er min hund overvægtig?

Er min hund overvægtig?
Er min hund overvægtig?

Overvægt er en livsstilssygdom flere og flere danskere lider af. Og desværre gælder det også vores kæledyr. Faktisk er hver femte hund overvægtig*, og det er problematisk, idet en normal vægt er afgørende for din hunds vitalitet og energi. Men hvordan ved man, om en hund er overvægtig?

HER SKAL DU VÆRE SÆRLIG OPMÆRKSOM 

Det er ikke sikkert, du er bevidst om, at din hund er overvægtig. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man spotter overvægt. Som udgangspunkt skal du være ekstra opmærksom, hvis din hund falder inden for én af følgende kategorier, da den således er mere disponeret for at tage på:

  • Nogle racer er mere tilbøjelige til at tage på end andre. For eksempel er labrador retrievere og små hunderacer særligt udsatte. 
  • Steriliserede hunde er på grund af hormonelle ændringer dobbelt så udsatte som hunde, der ikke er steriliserede. 
  • Din hunds livsstil er en væsentlig faktor. Opholder den sig meget inden døre, og spiser den madrester, er den således mere tilbøjelig til at tage (for meget) på i vægt. 


SÅDAN VED DU, OM DIN HUND ER OVERVÆGTIG

1. Har din hund ændret adfærd?

Du kender din hund bedre end nogen, og du opdager helt sikkert, hvis den opfører sig anderledes, end den plejer. Måske er den mere sløv og mindre energisk, når du igangsætter aktiviteter, måske bliver den forpustet eller holder pauser på jeres gåture. Måske er den begyndt at tigge ved bordet eller på anden måde opføre sig anderledes, når det drejer sig om mad. Alt dette kan være tegn til dig om at tage affære - f.eks. ved at kontakte dyrlægen. 

2. Tag hjemmetesten 

En simpel test, du kan lave derhjemme, fortæller dig på få minutter, om din hund er overvægtig. Testen går ud på at føle dig frem på din hunds ribben, og det er faktisk nemt at mærke overvægt, hvis du ved hvordan. Kan du mærke din hunds ribben gennem pelsen og kropsvævet, uden de er fremtrædende, så har din hund en normal vægt. Er det umuligt for dig at mærke dem, så er din hund overvægtig. 

3. Har din hund taget på?

At veje din hund regelmæssigt er fornuftigt, idet det har en forebyggende funktion. Jævnlige vejninger, som du noterer ned, samt kontrolundersøgelser hos dyrlægen giver dig et godt overblik over hundens vægtstigning og/eller vægttab gennem dens liv. 

En tommelfingerregel lyder, at hvis hunden vejer 15 % over sin optimale vægt, er den overvægtig*. Tager man for eksempel en labrador af den lette type, der har en normalvægt på 24 kg, er den således overvægtig, hvis den vejer 27,6 kg. 

4. Hvad er idealvægten?

Når man kender racen, kønnet og alderen på en hund, kan man udregne dens idealvægt. Det kan du få din dyrlæge til at gøre, og så er det bare med at holde øje med vægten, så du undgår, at din hund tager på.  


HVAD GØR JEG, HVIS OVERVÆGT RAMMER MIN HUND?

Overvægt forårsager sygdomme, nedsætter livstiden og forringer livskvaliteten. Derfor vil fremtiden for din overvægtige hund indeholde kostplaner, diætkost og motion. Det er væsentligt, at hele familien arbejder sammen om hundens vægttab og er indstillet på ændringerne i de daglige rutiner - det kan for eksempel handle om en væsentlig neddrosling i godbidder, og at hunden ikke længere er til stede, når I spiser eller laver mad.  Tal med din dyrlæge om slankefoder, motionsplaner og eventuelle andre tiltag. 

HVAD MÅ MIN HUND SPISE?

Udover at holde øje med motion og kost er det også vigtigt at sikre sig, at hunden ikke spiser visse fødevarer.

Se listen på de 20 ting en hund ikke bør indtage

 


*Kilde: https://www.anicura.dk/fakta-og-rad/hund/overvagt-hos-hund/