Skip to main content
Shape Created with Sketch.

Find forhandler

Search form
Skift land
  • Produkter
    • Alle
    • Kat
    • Hund
    • Hjemmet
  • Parasitter
    • Alle
    • Flåter
    • Lopper
    • Lus
    • Orm
  • Kæledyrsunivers
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Find forhandler
  • Kontakt
Frontline Denmark Facebook
SELECT YOUR LOCATION
Africa & Middle East
Africa & Middle East
Asia & Pacific
Asia & Pacific
Europe
Europe
South America
South America
North America
North America
Israel
South Africa
Türkiye
Australia
China (中国)
India
Japan (日本)
New Zealand
Taiwan ( 台灣)
Frontline Thailand Thailand
Austria
Belgique
België
Cyprus
Danmark
Deutschland
España
France
Hrvatska
Italia
Frontline Latviski Latviski
Magyar
Nederland
Polska
Portugal
Schweiz
Slovenija
Slovensko
Srbija
Suisse
Suomi
Sverige
United Kingdom
Česká republika
България
Россия
Румыния
Argentina
Brasil
Chile
Mexico
USA

Flere artikler

Flåter - Alt den vigtigste viden
Flåter - Alt den vigtigste viden
Flåter - Alt den vigtigste viden
Flåter - Alt den vigtigste viden

Flåter - Alt den vigtigste viden

Flåter og skovflåter – hvad er forskellen?

En flåt er oftest det samme som en skovflåt, for skovflåten er eksploderet i antal, og er langt den mindst almindelige flåt, selvom der findes 20 arter i Danmark. Flåtens udseende ligner mere edderkoppen end et insekt. Flåter er nemlig dyr i spindlerfamilien og er beslægtet med edderkopper. Flåter elsker fugt og hader udtørring. Derfor lever de i skoven, hvor der er fugtigt. Enten på deres værtsdyr, eller mens de typisk sidder i det høje græs og venter på, at der kommer en vært forbi i form af f.eks. et rådyr, et menneske eller måske en hund. Tager du din hund på gåtur i naturen, er det meget muligt, at både du og din hund får en flåt med hjem.

Forskerne mener, at der er en sammenhæng mellem svedmængde, blodtype, kropstemperatur, duft og antallet af flåtbid. Flåten lever af blod fra sine værtsdyr. En flåt skal have mellem 2 og 3 blodmåltider i sin levetid. Det første får den typisk fra mindre dyr som hare, egern eller måske en fugl. Det sidste får den gerne fra råvildt, hunde eller måske et menneske. Faktisk har man registreret skovflåten på 100 forskellige dyrearter herhjemme. Når de voksne flåter har spist sig mætte – ofte over 7-10 dage - falder de af og lægger mellem 2000-3000 æg. Det tager ca. 3 år, fra flåten har lagt sit æg, til en ny voksen flåt suger blod.

Sådan kender du forskel på flåter og tæger

Flåten bliver ofte forvekslet med en tæge, men det er helt forkert. For tægen er et insekt. De lever ikke af blod, men af plantesaft og bærer ikke rundt på sygdomme. Og hvor flåten normalt er 2 millimeter stor (på størrelse med et knappenålshoved) kan tægen blive væsentlig større. Flåten har – i lighed med edderkoppen – otte ben mod tægens – i lighed med andre insekter - seks. Så det er nemt at se forskel på de to dyr. Når flåten er fuld af blod, kan den blive op til 1 cm i størrelse. Så har den øget sin vægt op til 300 gange. I takt med det stadig varmere klima har skovflåten bredt sig ud over et kæmpeareal. I Danmark bor ingen mennesker længere væk fra flåten end seks kilometer, og du kan finde flåten mindre end 115 kilometer fra polarcirklen. I dag kan du også sagtens støde på flåten i din baghave. For flåterne ”rejser” rundt med vilde fugle.

Flåter på hunde – farligt eller ufarligt?

Da de fleste hunde er aktive og kommer omkring i skove og grønne områder, er der stor risiko for, at de får flåter på sig. Selvom mange flåters bid er ufarligt, så er det alligevel en god idé at tjekke din hund for flåter og flåtbid, når gåturen er overstået. For hvis uheldet er ude, kan din hund blive syg. Der er en god grund til, at mange hundeejere netop bruger søgeordene ”flåtbid hunde” på nettet. Flåter kan overføre en række ubehagelige sygdomme til hunde (og mennesker): Borreliose, anaplasmose og TBE (centraleuropæisk hjernebetændelse).

Hvad er borreliose?

Borreliose er en sygdom, som kan give din hund mange ubehagelige symptomer som:

  • Træthed
  • Nyresvigt
  • Ømme led
  • Ændret adfærd

Smitten overføres i løbet af nogle dage, men symptomerne viser sig først mellem 2-18 uger, efter at din hund er blevet smittet. Hvis din hund har fået borrelia, skal du tage den med til dyrlægen. Han eller hun vil behandle den med antibiotika og chancerne for, at hunden kommer sig efter et flåtbid, er ret gode. Men den SKAL behandles. For lader man en borrelia infektion være ubehandlet, bliver flåter og hunde en virkelig giftig cocktail. Hunden kan udvikle ledbetændelse og med tiden få nyresvigt, hvis borreliaen fra din hunds flåtbid forbliver ubehandlet. Det er i øvrigt svært at stille diagnosen og kræver flere laboratorieprøver af din hunds blod. Du kan vaccinere din hund mod borreliose fra flåtbid, men det er bedst at være på den sikre side og få en forebyggende kur mod flåter.

Hvad er anaplasmose?

Anaplasmose er en anden sygdom, som din hund kan få gennem flåtbid. Der går op til fjorten dage, før symptomerne viser sig, efter din hund er blevet smittet via flåter. Sygdommens symptomer er f.eks.

  • Feber
  • Sløvhed
  • Stivhed
  • Halthed
  • Ømhed

I sjældne tilfælde kan sygdommen også medføre:

  • Opkastninger
  • Diarré
  • Blødninger

Hvis din hund udviser disse symptomer, skal du tage den med til dyrlægen. Han eller hun vil behandle din hund med antibiotika og smertestillende medicin mod sygdommen fra flåtbid. Igen er diagnosen vanskelig at stille. Og igen er det en god idé at snakke med din dyrlæge om forebyggende behandling. Der findes ingen vaccine mod anaplasmose, så det handler om at give din hund en behandling, så den undgår flåtbid fra starten. Katte kan også få anaplasmose via flåtbid, men det er dog langt mindre udbredt blandt katte end hunde at få anaplasmose ved nærkontakt med flåter.

Hvad er TBE?

Centraleuropæisk hjernebetændelse – kaldet TBE - er en særligt alvorlig sygdom, som skovflåter kan overføre til både hunde og mennesker. Sygdommen er særligt udbredt i Skandinavien, men findes også i Rusland og Østrig. I Danmark var den længe begrænset til Bornholm, men har de seneste år spredt sig til resten af Danmark. Symptomerne kommer 7-10 dage efter, at du eller din hund er blevet smittet Symptomerne er både på mennesker og dyr f.eks.

  • Høj feber
  • Bevidsthedsproblemer
  • Kramper
  • Lammelser

Ubehandlet kan sygdommen være meget farlig. Hvis din hund udviser nogle af ovenstående symptomer, skal du gå til dyrlægen med det sammen. Der findes ingen vaccine eller tilstrækkelig behandling mod sygdommen. Dyrlægen vil kunne give hunden drop samt betændelseshæmmende og smertestillende medicin. Men f.eks. antibiotika virker ikke, da TBE er en virus. Den bedste behandling er forebyggende behandling mod flåtbid.

Flåtbid udseende – hvordan ser et flåtbid ud?

Det første tegn på, at du eller din hund har fået et flåtbid, viser sig som en lille sort plet på huden. Det kan være ganske svært at opdage, fordi flåter er meget små, inden de får suget sig fulde af blod. Når flåten suger blod, vokser den og bliver mere tydelig. Du vil kunne se både kroppen og hovedet. Ligesom en skovflåt foretrækker at bo steder, hvor der er varmt og fugtigt, bider skovflåten også helst fugtige steder på kroppen som armhulerne og skridtet. Når skovflåten bider, afleverer den samtidig et stof som virker bedøvende på værten, så flåten kan sidde og suge blod uden at blive opdaget.

Flåtbid giver ikke væskende sår, som andre insekter. Flåten bider heller ikke flere gange, men kun en. Husk at der typisk går ca. 24 timer, før flåten overfører eventuelle bakterier til dig eller din hund. Du har altså lidt tid til at undersøge din krop og hundens eller kattens pels. Hvis du ikke opdager flåten, kan den sidde og suge blod i op til 14 dage, før den lader sig falde af. Hvis flåten bærer sygdommen borreliose, vil du sandsynligvis opleve et rødt udslæt formet som en ”skydeskive omkring biddet og på størrelse med en femkrone. ”Skydeskiven” kan blive helt op til 30 centimeter i størrelse med et rødligt ”bullseye” i midten. Udslættet bliver oftest tydeligt 1-4 uger efter, at smitten er blevet overført af skovflåten. Udslættet kan i nogle tilfælde klø og svie. Hvis du oplever et sådant udslæt, skal du gå til lægen. 5-5 reglen kan hjælpe dig med at huske, at du skal en tur til doktoren. Får du fem dage efter et flåtbid et udslæt, der er fem centimeter eller større, skal du til lægen. For så har du med stor sandsynlighed en borrelia infektion.

Sådan kender du forskel på myggestik og flåtbid

Det er nemt at kende forskel på myggestik og flåtbid. Først og fremmest vil et flåtbid ikke (straks) medføre kløe og irriteret hud som et myggestik eller andre insektbid. Samtidig med at myggen stikker, sprøjter den et protein ind i huden, som sikrer, at blodet ikke størkner. Denne proces giver de hudirritationer, som vi forbinder med myggestik. Men flåten er anderledes. I dens spyt ligger der et stof, der dæmper hudirritationer. Det er meget smart. For det betyder, at flåten ikke bliver opdaget så let, mens den får sit blodmåltid. Det er en af de store forskelle på myggestik og flåtbid.

Det er først, når flåten fjernes eller selv giver slip, at huden bliver rødlig og hævet og begynder at klø. Myggestik viser sig på huden som små rødlige ”buler”, der klør og irriterer huden. Hvorimod et flåtbid (hvor flåten har overført borreliose) ligner en skydeskive med et rødligt ”bullseye” mærke i midten og en rødlig ring udenom ”bullseye”.

Flåtbid på katte

– hvad skal jeg være opmærksom på? Det er vigtigt at være opmærksom på, om flåten har bidt sig fast på din kat. Flåten bider sig typisk fast de samme steder som på hunde. Nemlig i ansigtet, halsen, ørerne, poterne og benene. Når katten bærer flåterne hjem, kan flåterne (ligesom med hundene) også flytte over på mennesker med alt det ubehag, som et inficeret flåtbid kan give.

Sådan må du IKKE fjerne en flåt!

Hvordan skal du gøre, hvis der er skovflåter på hunden eller katten. Først og fremmest skal du IKKE prøve at nulre flåten mellem fingrene for at få den af. Denne metode vil sandsynligvis kun fjerne bagkroppen, mens munddelene bliver siddende tilbage i biddet. Du skal heller ikke smøre flåten og biddet med petroleum eller neglelak.

Anskaf dig en flåttang eller en pincet

Det er derimod altid en god idé at være to, hvis du skal fjerne en skovflåt fra din hund eller kat. Så en kan holde hunden eller katten i ro, mens den anden fjerner flåten. Søg hundens – eller kattens pels igennem, og når du har fundet flåten. Spred pelsen og placér en flåttang om flåten så tæt på kæledyrets hud som muligt. Træk flåten ud i en lige og hurtig bevægelse og tjek, om du har fået hele dyret ud, eller om hovedet stadig sidder tilbage i biddet. Du kan også bruge en pincet. Igen er princippet at du skal så tæt på huden som muligt. Læg pincetten ned, så den ligger horisontalt langs huden og sæt pincettens greb så langt nede om flåten som muligt. Husk at pincettens hoved skal være lille for at kunne få ordentligt fat om flåten. Det er sjældent en god idé at bruge fingrene, da du risikerer at mase flåten og ikke få hele flåten med ud. Når flåten er fjernet, er det en god idé at rense såret med lidt flydende klorhexidin.

Beskyt din hund og kat med Frontline

Hvis du bruger Frontline på din hund og din kat, beskytter du dit kæledyr i 2-4 uger efter hver behandling. Frontline er nemt at anvende og generer ikke dine firbenede venner. Skil pelsen mellem skulderbladene og tøm pipettens indhold. Så er din hund beskyttet mod flåter (og lopper) i fire uger og din kat i to uger. Frontline kan bruges til både hund og kat. Men husk at vælge et Frontline-produkt, der passer til kat og til din hunds vægt. Frontline er et receptfrit lægemiddel og forhandles hos dyrlægen, på apoteket, hos dyrehandlere samt i Matas butikker og udvalgte webshops.

Læs mere

Se alle artikler
Har du læst din hunds stjernetegn?
Hundeliv, Hvalp

Har du læst din hunds stjernetegn?

Lær at forstå, hvad din hund fortæller dig
Hundeliv, Hundens sundhed, Hvalp

Forstår du hundesprog?

Hvor gammel er min hund egentlig?
Hundeliv, Hundens sundhed, Hvalp

Hvor gammel er min hund egentlig?

Er min hund overvægtig?
Hundeliv, Hundens sundhed

Er min hund overvægtig?

Hundeis - 4 lækre opskrifter til din hund
Hundeliv, Hundens sundhed, Hvalp

Hundeis - 4 lækre opskrifter til din hund

De 10 mest allergivenlige hunde
Hundeliv, Hundens sundhed, Hvalp

De 10 mest allergivenlige hunde

3 sjove hundelege
Hundeliv, Hundens sundhed, Hvalp

3 sjove hundelege

Hjemmelavet hundelegetøj din hund vil elske dig for
Hundeliv, Hvalp

Hjemmelavet hundelegetøj din hund vil elske dig for

Guide: Sådan passer du på dit kæledyr til jul og nytår
Hundeliv, Hvalp, Katteliv, Killing, Tips og råd

Guide: Sådan passer du på dit kæledyr til jul og nytår

Din hund skal også smage, det er jul
Hundeliv, Hvalp

Din hund skal også smage, det er jul

Skån dit hjem for beskidte poter
Hundeliv, Hvalp

Skån dit hjem for beskidte poter

Pas på din hund - disse 6 farer lurer i efteråret
Hundeliv, Hvalp

Pas på din hund - disse 6 farer lurer i efteråret

Er flåter og tæger det samme?
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

Er flåter og tæger det samme?

Sådan holder du hjemmet rent med kæledyr i huset
Hundeliv, Katteliv

Sådan holder du hjemmet rent med kæledyr i huset

Lockdown åbnede vores øjne for kæledyrene
Hundeliv, Katteliv

Lockdown åbnede vores øjne for kæledyrene

Pels er ikke alt, når det gælder pleje af dit kæledyr
Hundeliv, Katteliv

Pels er ikke alt, når det gælder pleje af dit kæledyr

Sådan passer du godt på dit kæledyr i kulden
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

Sådan passer du godt på dit kæledyr i kulden

Lopper kan give dit kæledyr følgesygdomme!
Hundeliv, Katteliv

Lopper kan give dit kæledyr følgesygdomme!

GUIDE: Brug det korrekte præparat til dit kæledyr
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

GUIDE: Brug det korrekte præparat til dit kæledyr

7 tegn på at dit kæledyr elsker dig
Hundeliv, Hvalp, Katteliv, Killing

7 tegn på at dit kæledyr elsker dig

OBS - Disse giftige planter må dit kæledyr IKKE spise!
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

OBS - Disse giftige planter må dit kæledyr IKKE spise!

Guide: Sådan finder du flåter på dit kæledyr
Hundeliv, Hvalp, Katteliv, Killing

Guide: Sådan finder du flåter på dit kæledyr

Flåterne rykker tættere på
Hundeliv, Katteliv

Flåterne rykker tættere på

Hvem er flåtens værste fjende?
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

Hvem er flåtens værste fjende?

Coronavirus og kæledyr
Hundeliv, Katteliv

Coronavirus og kæledyr

Hundeejer? Pas på den smitsomme engflåt på hunde
Hundeliv, Hvalp

Hundeejer? Pas på den smitsomme engflåt på hunde

Guide: Sådan tjekker du dit kæledyr for lopper
Hundeliv, Hvalp, Katteliv, Killing

Guide: Sådan tjekker du dit kæledyr for lopper

Sådan laver du hjemmelavede hundekiks
Hundeliv, Tips og råd

Sådan laver du hjemmelavede hundekiks

Test din viden om lopper
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

Test din viden om lopper

 Har dit kæledyr (OG DIT HJEM) fået lopper?
Hundeliv, Katteliv

Har dit kæledyr (OG DIT HJEM) fået lopper?

Sådan fjerner du en flåt på dit kæledyr
Hundeliv, Katteliv

Sådan fjerner du en flåt på dit kæledyr

Trives dit kæledyr?
Hundeliv, Katteliv

Trives dit kæledyr?

Foråret og flåterne er på vej
Hundeliv, Katteliv

Foråret og flåterne er på vej

12 tips: tjekliste til ferie med hunde
Hundeliv, Hvalp

12 tips: tjekliste til ferie med hunde

3 gode råd til hundetræning
Hundeliv, Hvalp, Tips og råd

3 gode råd til hundetræning

Er du klar til forårets flåt sæson?
Hundeliv, Katteliv

Er du klar til forårets flåt sæson?

Et godt hundenavn
Hundeliv, Hvalp

Et godt hundenavn

Hunde på stranden
Hundeliv, Tips og råd

Hunde på stranden

Hunde og katte i sengen – Go eller no go?
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

Hunde og katte i sengen – Go eller no go?

Hunde i bad, men ikke så ofte som du tror
Hundeliv, Hundens sundhed, Hvalp

Hunde i bad, men ikke så ofte som du tror

Sådan bliver du fri for hundehår i hjemmet!
Hundeliv, Hvalp, Tips og råd

Sådan bliver du fri for hundehår i hjemmet!

Hundepoter – et sart område
Hundeliv, Tips og råd

Hundepoter – et sart område

 Vaccination = omtanke for din egen og andres hunde
Hundeliv, Hundens sundhed

Vaccination = omtanke for din egen og andres hunde

 Sådan fjerner du flåterne fra dit kæledyr
Hundeliv, Katteliv

Sådan fjerner du flåterne fra dit kæledyr

Sygdomme flåten kan forårsage hos kæledyret
Hundeliv, Katteliv

Sygdomme flåten kan forårsage hos kæledyret

 Flåten – en inkarneret sygdomsspreder
Hundeliv, Katteliv

Flåten – en inkarneret sygdomsspreder

21 ting, som hunde ikke bør spise
Hundeliv, Hundens sundhed, Tips og råd

21 ting, som hunde ikke bør spise

Den lille flåtfjernerskole
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

Den lille flåtfjernerskole

6 tips, som gør hundebadet sjovere
Hundeliv, Hvalp, Tips og råd

6 tips, som gør hundebadet sjovere

Sit, dæk, stå! 4 råd til nybegynderlydighed for legesyge hunde.
Hundeliv, Hvalp

Sit, dæk, stå! 4 råd til nybegynderlydighed for legesyge hunde.

17 tips til dig, der venter hvalp
Hundeliv, Hundens sundhed, Hvalp

17 tips til dig, der venter hvalp

Om orm og ormekur hos hunde
Hundeliv, Hundens sundhed

Om orm og ormekur hos hunde

Hunderacer: De 10 mest søgte hunderacer I danmark
Hundeliv, Tips og råd

Hunderacer: De 10 mest søgte hunderacer I danmark

Sådan rejser du med hund eller kat | Læs guiden før du rejser
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

Sådan rejser du med hund eller kat | Læs guiden før du rejser

Ferieaktiviteter med dit kæledyr
Hundeliv, Katteliv

Ferieaktiviteter med dit kæledyr

Skal du holde ferie med dit kæledyr?
Hundeliv, Katteliv

Skal du holde ferie med dit kæledyr?

Top 10 jagthunde
Hundeliv, Tips og råd

Top 10 jagthunde

5 gode råd i sommervarmen
Hundeliv, Katteliv, Tips og råd

5 gode råd i sommervarmen

Hundeliv, Katteliv

Ved du, hvornår det er højsæson for lopper?

Problemer med lopper og flåter? Se vores sortiment til at bekæmpe parasitterne!

Se udvalg

Har du brug for hjælp?

Kontakt os
  • Læs mere om:
  • Produkter
  • Kæledyrsunivers
  • Parasitter
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Find forhandler
Frontline Denmark Facebook

Er der noget, som du savner på vores hjemmeside, er du velkommen til at kontakte os:

Kontakt
  • Privatlivspolitik
  • Ansvarlig udgiver
  • Brugsbetingelser

© Boehringer Ingelheim 2023

Boehringer Ingelheim Logo