Hundeejer? Pas på den smitsomme engflåt på hunde
I Danmark er der de seneste år konstateret tilfælde af den smitsomme engflåt, som ellers ikke har været forbundet med de nordlige breddegrader. Læs her hvad du skal være opmærksom på omkring engflåten - især hvis du er hundeejer.
Engflåt på hunde
Engflåten er kommet til Danmark. Det er ganske vist ikke den, vi ser flest af, men hvert år meldes der om flere enkeltstående tilfælde, hvor hundeejere finder engflåten på deres hund eller oplever symptomerne, et bid kan efterlade.
Hvad er en engflåt?
Traditionelt set er det skovflåterne, vi har i Danmark. Engflåten er større end den traditionelle skovflåt og kan desuden genkendes på kroppens mønster, hvor der fremkommer lyse tegninger.
Engflåten har med jævne mellemrum været spottet i Danmark, men tidligere har det primært været på hunde, som har været på ferie sydpå uden at være behandlet præventivt med et flåtmiddel. De seneste fund af engflåten er blevet lokaliseret på danske hunde, som ikke har været sydpå. Der kan være tale om, at engflåten er landet i Danmark, hvis trækfugle har båret den med sig.
Hvor kommer engflåten fra?
Engflåten kommer oprindeligt fra det sydligere Europa, hvor klimaet er varmere året rundt. Det betyder også, at engflåten kan leve i åbne grønne områder, hvorimod skovflåten ofte foretrækker områder med skygge som skov og krat. Hvis du er hundeejer, og din hund ikke er behandlet forebyggende med et flåtmiddel, bør du være ekstra opmærksom, da bid fra engflåt på hunde kan være faretruende.
Engflåten kan være livstruende for din hund
Engflåten kan bære sygdommen Babesia canis, som kan være livstruende for din hund. Sygdommen kaldes også for “hunde-malaria”, da den lever i de røde blodlegemer hos værtsdyret og gradvist ødelægger disse.
Sygdommen kan være livstruende, hvis din hund udviser akutte symptomer, men engflåtens smitte kan også være mild og forbigående. Nedenfor har vi oplistet en række symptomer, som du bør være opmærksom på - især som hundeejer.
Symptomer på engflåtbid
- Nedsat eller ingen appetit
- Feber
- Blege slimhinder
- Forstørret lever og milt
- Gulsot
- Misfarvet urin og afføring
Søg straks dyrlæge hvis du oplever ét eller flere symptomer hos dit kæledyr. Dyrlægen kan ved hjælp af en analyse hurtigt afklare, om det skyldes den smitsomme hundemalaria, som skyldes engflåten. Det er meget vigtigt, at sygdommen behandles indenfor de første 24 timer.
Er hunden blevet smittet, kan ubehandlede symptomer i værste tilfælde medføre, at hunden dør.
Hvordan beskytter jeg min hund mod engflåten?
Hvis du anvender et forebyggende flåtmiddel, kan du beskytte din hund imod bid fra engflåten. Vores produkt Frontline Combo Vet beskytter også mod engflåten. Husk blot at du skal behandle hver 4. uge for at opretholde virkningen. Produktet modvirker desuden også skovflåter, lus og lopper.