Guide: Sådan finder du den bedste hundeseng

Guide: Sådan finder du den bedste hundeseng
Guide: Sådan finder du den bedste hundeseng

Skal din hund sove i din seng? Eller skal den have sin egen hundeseng? 

Der er ikke nogen fast regel for, hvad der er rigtigt. Du skal selv vurdere, hvad du synes der er bedst, tryggest og hyggeligst. Men, en hund kan sprede lopper og snavs i din seng, og den fælder naturligvis også. Hvis du allerede har truffet beslutning om, at din hund skal sove i sin egen hundeseng, så læs med her og få vejledning til at træffe det bedste valg. 

HVORDAN FINDER JEG DEN BEDSTE HUNDESENG?

Din hund sover mere, end du gør, og det er vigtigt, at du giver den et trygt og uforstyrret sted at hvile sig. Den bedste hundeseng er den, som hunden føler sig godt tilpas i. Og hvor gør den det? Det er en seng, der har den rigtige størrelse, er blød og behagelig og er placeret et ikke alt for varmt sted.

Spørg dig selv, hvordan du gerne selv vil sove - hundens og menneskets behov er ikke så forskellige, når det gælder en god søvn. Din hunds seng behøver ikke være dyr, og den behøver faktisk heller ikke være ny. Du har masser af muligheder for at finde en god hundeseng online eller i genbrug, hvis du blot tager højde for hundens behov. Læs med her om det vigtigste, du skal være opmærksom på.

HAR HUNDE BEHOV FOR EN HUNDESENG?

Det korte svar er: Ja! Selvfølgelig vil din hund gerne hygge med dig i sofaen eller i din seng, men den har også brug for sin helt egen plads. Et sted, hvor der er ro og fred, hvor der er blødt og rart og ikke flyder med legetøj, og hvor der ikke pludselig ligger et andet dyr. Ligesom du selv gerne vil kunne lægge dig i din egen seng, vil din hund blive glad og tryg af at have sin egen hundeseng, hvor den kan gå hen og lægge sig, når den vil sove eller slappe af.

HVOR STOR SKAL EN HUNDESENG VÆRE?

Størrelsen på hundesengen afhænger helt af størrelsen på din hund. Hunde findes i alle størrelser lige fra chihuahua’er og Yorkshire terriere til Broholmere og Grand Danois. Kig på din hund og vælg en hundeseng, hvor hunden kan ligge og strække sig helt ud, og også føle, at hundesengen giver en tryg ramme omkring den, når den ruller sig sammen. En høj kant, der er polstret, det er både nødvendigt og god komfort for din hund.

HVOR SKAL JEG STILLE HUNDESENGEN?

Hunden er et flokdyr, og selv om den sover eller hviler, kan den ofte rigtigt godt lide at være tæt på jer andre. Ind imellem har den - ligesom vi - brug for, at der er lidt køligere, så du kan overveje, om der skal være to hundesenge til din voksne hund. Én, hvor der er lunt og hunden er en del af fællesskabet, og én, hvor der er mere ro og fred, og ikke helt så varmt.

Hvis din hund er hvalp, og især hvis den er ny i huset, er det en god idé at stille hundesengen tæt på dig. Det handler både om at skabe tryghed for en lille hundehvalp, men også helt lavpraktisk at du kan hjælpe den med at blive renlig. Er den tæt på dig, kan du med det samme høre, om den skal ud - og du kan sikre området med aviser og plastik på gulvet, så du hurtigt kan rydde op efter uheld.

HUNDESENG: KVALITET OG MATERIALE

Din hund lever sandsynligvis i mindst 10 år, så det vil være dejligt, hvis hundesengen holder lige så længe. Lad være med at købe dårlige materialer for at spare penge - så hellere købe genbrug. 

Bløde hundesenge i stof eller kunststof er dejlige for hunden. Det er behageligt at ligge blødt og varmt. Sørg for at vælge en hundeseng, hvor betrækket kan tages af og smides i vaskemaskinen - det bliver hurtigt snavset med jord, insekter og bakterier, og det kan også komme til at lugte. Kan du ikke tage betrækket af jævnligt for at holde det rent, skal du vælge en anden hundeseng.

Kunststof kan være ekstra praktisk i forhold til rengøring, fordi det ofte kan tørres af med en klud. Til gengæld kan de være køligere end end hundeseng i stof, så vær sikker på, at din hund ikke kommer til at fryse - supplér eventuelt med et ekstra tæppe.

En hundeseng i plastik eller træ er som udgangspunkt hård. Derfor er du nødt til at købe puder eller hynder og et eller flere tæpper. Ellers ligger din hund ikke spor godt. Selve kurven er meget holdbar og kan tåle, at hunden bider i hundesengen, eller kradser. Desuden er den meget nem at rengøre, og du kan vaske tæpper og hynder, eller skifte dem ud ind imellem.

HVOR MEGET SOVER EN HUND?

En hund har brug for mere søvn end dig. Hvor meget afhænger af hvor gammel hunden er, og hvor stor den er og hvor aktiv den er i løbet af dagen. En god tommelfingerregel er, at en hund skal sove mellem 12 og 14 timer i døgnet. 

Større hunde har brug for noget mere søvn end en lille hund.

En hvalp har ligesom små børn brug for ekstra meget søvn. Regn med at den skal have op til 18 timers søvn i døgnet, og som den vokser til, falder det til de 12-14 timer hver dag. 

Lige sådan går det, når din hund bliver gammel. Den får brug for mere hvile, og mere ro. Den kan sagtens have behov for 14-16 timers søvn i døgnet.

Hunden sover anderledes end mennesker. Den har brug for at sove flere gange i døgnet. Mennesket bruger cirka 25 % af deres sovetid i REM-søvn, som bearbejder dagens oplevelser. Hunden bruger 10 % af sovetiden i REM-søvn, og har derfor brug for at sove flere gange, for løbende at bearbejde dagens stimuli. 

Omkring halvdelen af hundens søvn ligger om natten, hvor den sover ca. lige så lang tid, som du gør. Resten af sovetiden er spredt ud over dagen, hvor den tager flere lure.

UNDGÅ FLÅTER OG LOPPER I HUNDESENGEN

Har du husket at sikre din hund mod flåter og lopper, så du undgår parasitter i hundesengen? Tilmeld dig vores reminderservice og få en gratis reminder, når det er tid til at behandle dit kæledyr mod flåter og lopper.