Forstår du hundesprog?

81-tail
81-tail

Hunde taler ikke menneskesprog, men de kommunikerer med mere end 100 signaler, som vi hundeejere skal forsøge at forstå, hvis vi ønsker at komme nærmere vores hundes tanker og følelser. Læs med, og lær det grundlæggende hundesprog. 

DIN HUND TALER MED HELE KROPPEN

Hvor menneskers kropssprog er et supplement til det talte sprog, er det helt omvendt med hunde. Derfor er det essentielt, at du lærer at tyde din hunds signaler - de fleste adfærdsproblemer bunder nemlig i mistolkning af hundens sprog. I det følgende vil vi hjælpe dig til at blive klogere på, hvad det er, din hund fortæller dig. Der findes enorme mængder af viden om hundes kropssprog og mimik, men vi har listet noget af det mest væsentlige herunder. 

HALEN 

Udtrykket ”at stikke halen mellem benene” stammer rigtigt nok fra virkeligheden. For gør din hund det, er det fordi den er bange eller føler sig truet. Halen fortæller meget om din hunds humør, men man skal studere hunden nøje for ikke at læse halens signaler forkert. En logrende hale kan godt betyde en forventningsfuld og munter hund, men er den logrende hale stiv og sitrende, er det fordi hunden er på vagt og føler sig truet. En god tommelfingerregel: Høj haleføring signalerer overlegenhed, lav haleføring signalerer underlegenhed. 

PELSEN

Ser du din hund rejse hårene på ryggen, er det som regel et tegn på, at den er aggressiv og utryg. Det kan være i mødet med en fremmed hund, hvor den ser situationen an. Som regel er rejsning af børster ledsaget af andre kropslige udtryk som eksempelvis gøen og foroverbøjet overkrop. 

MUNDEN 

Får din hund en kort mundvig og viser tænder, er det oftest tegn på truende adfærd. Dog skal man være opmærksom på, at enkelte racer har lært at smile. Men du vil sandsynligvis kunne se på andre signaler, om den er i godt humør eller ej. En glad hund vil have smalle øjne, vrikkende krop og blød, logrende hale. Slikker din hund sig om munden og/eller smasker, er det tegn på imødekommenhed og venlighed. Prøv at efterligne din hunds signaler for at vise det samme til den. 

ØRERNE

Ørerne siger ligesom halen meget om din hunds humør. Men også her er der varierende betydninger, som man skal bruge meget tid med sin hund for at kunne aflæse helt rigtigt. Som udgangspunkt er rejste ører tegn på nysgerrighed - fx hvis din hund har fået øje på noget spændende i haven. Bagudrettede ører er som regel tegn på utryghed og angst, men kan også signalere venlighed. Fremadrettede ører betyder oftest overlegenhed. 

SIDEDREJNING AF HOVEDET

Drejer din hund hovedet til siden eller væk, er det tegn på, at den ønsker at afvæbne en konflikt - fx i mødet med en fremmed hund på gåturen. Med hoveddrejningen fortæller den, at den ikke udgør nogen trussel. 

ØJNENE 

Store, stirrende øjne er et udtryk for, at hunden har styr på situationen. Smalle og afvigende øjne betyder derimod, at den føler sig usikker. Det samme gør blinkende øjne. Forsøger hunden at undgå øjenkontakt, skal du ikke prøve på at opnå det. 

LÆR HUNDESPROG OG UNDGÅ MISFORSTÅELSER

Vi vil alle gerne forstås og kommunikeres til med venlighed. Sådan har din hund det også. Men ofte sker der det, at vi gør præcis det modsatte, uden vi er bevidste om det. Følgende situation fra hverdagen, som du helt sikkert kender, giver dig en forståelse for, hvor vigtigt det er at kommunikere på din hunds præmisser i et ”sprog”, den forstår:

EKSEMPEL PÅ HUNDESPROG: ”SNOR PÅ TIL GÅTUR” 

Forkert hundesprog/ almindeligt menneskesprog
Du går direkte hen til hunden (truende for den). Du står med front mod den og bukker dig ned (truende for den) og rækker hænderne frem (truende for den) for at give den snor på. Hunden trækker sig måske, og du rækker ud igen, måske er du nu blevet irriteret, mens hunden blot har prøvet at undvige din truende adfærd. Du har gjort det med dine bedste intentioner, men måden bliver misforstået af din hund. 

Rigtigt hundesprog 
Du kalder på hunden eller går roligt mod den. Går du mod den, skal du bevæge dig i en let bue den sidste meter, imens du smasker venligt og undgår øjenkontakt med den. En halv meter inden, du når din hund, sætter du dig på hug med siden til og lader den komme til dig. Gerne med en godbid i hånden. Sørg for, at I kigger i samme retning, når du giver den snor/sele på og dine hænder nærmer sig hundens hoved bagfra. 

En fælles forståelse mellem dig og din hund styrker jeres forhold samt følelsen af at være bedste venner. Rigtig god fornøjelse med at lære hundesprog. 

Vil du blive klogere på din hund? Læs også “7-tegn-paa-dit-kaeledyr-elsker-dig