21 ting, som hunde ikke bør spise

Giftig mad
Giftig mad

Man tror ofte, at hunde kan spise alt, hvad vi spiser, men faktisk er meget af vores mad giftig for hunden og kan være livsfarlig for den. Desuden er der mange ting i vores omgivelser, som kan udgøre en fare for din hund. Hvis du er usikker på, om din hund har spist noget, den ikke må, skal du straks kontakte dyrlægen. I tilfælde af forgiftning er den vigtigste overlevelsesfaktor tiden mellem forgiftningen og påbegyndelsen af behandling. Hvis du har mistanke om, at din hund er blevet forgiftet, skal du hurtigst muligt søge dyrlæge for at få hjælp.

HUNDE IKKE BØR SPISE:

Avocado
Indeholder persin, som er giftigt for hunde og kan påvirke både mælkekirtler og hjerte.

Ben
Alle fjerkræben udgør en potentiel risiko for hunden, fordi de kan splintres og sætte sig fast i spiserøret eller maven. Okseben kan gives rå. Hvis din hund ikke er vant til at spise ben, skal de gives i små mængder for ikke at give hunden diarré.

Blomsterløg
Mange af vores løgplanter er giftige. Hvis din hund har gravet nysatte blomsterløg op, er det vigtigt at tale med dyrlægen for at finde ud af, om den pågældende art er giftig for dyr.

Broccoli
Bør ikke gives rå i store mængder til hunde. Kogt broccoli er dog helt ufarligt.

Citrusfrugter
Bør ikke overdoseres over længere perioder.

Blåskimmelost
Indeholder roquefortin, en svamp som hunde er følsomme overfor.

Ferskvandsfisk
Må aldrig gives rå, men kogt er fint.

Kølervæske (etylenglykol)
Smager sødt, hvilket får dyrene til at ville drikke det. Stoffet er ekstremt giftigt og giver nerveskader. Et forgiftningstilfælde af denne type er som regel dødeligt, hvis dyret ikke kommer under behandling.

Løg
Løg af alle slags indeholder stoffer, som kan påvirke hundens blodlegemer. Store  mængder kan forgifte hunde, og typiske symptomer er, at hunden kaster op, har diarré, og at almentilstanden forværres.

Medicin
Hunde kan nemt komme til at spise medicin, som er tiltænkt mennesker.
Hvis det sker, bør du hurtigt kontakte dyrlægen, så hunden kan komme i behandling for at forebygge forgiftning.

Nødder
Har ofte et meget højt indhold af svampesporer, er ofte meget salte og kan fsætte sig fast i halsen. Macadamianødder er helt sikkert giftige for hunde, selvom årsagen er ukendt.

Ugæret dej
Når dejen gærer i maven, kan hunden blive beruset og meget opsvulmet, hvilket kan udgøre en potentiel risiko.

Rabarber og rabarberblade
Bør ikke gives for ofte, da det hæmmer dannelse af røde blodlegemer.  Bladene indeholder oxalsyre, som i høje doser kan være dødeligt.

Safran
Giftigt for hunde i højere doser.

Salt
Binder væske i kroppen. I høje doser kan hunden få saltforgiftning, som i starten blot giver opkastninger. Hvis hunden ikke får behandling, kan symptomerne dog forværres, og tilstanden kan blive meget alvorlig, måske dødelig.

Spinat
Bør ikke gives for ofte, da det hæmmer dannelse af røde blodlegemer.

Svampe
Mange arter er mindre egnede for hunde, og nogle er giftige.

Teobromin
Findes i chokolade, te, kaffe og i andre koffein- og kakaokilder. Hunde mangler det enzym, som nedbryder stoffet, og derfor sker forgiftningen hurtigt. Teobromin kan være meget giftigt i mængder omkring 20 mg pr. kg legemsvægt, og en mængde på omkring 100 mg/kg legemsvægt kan være dødelig. Vær opmærksom på, at mørk chokolade har et højt indhold af teobromin.

Vindruer/rosiner
Kan være dødelige ved indtagelse af større mængder. Kan også give nyreskader. Der er mange oplysninger om forgiftning med rosin og vindruer, men det er stadig ikke klart, hvorfor hunde ikke kan tåle dem.

Xylitol
Et sødemiddel, som findes i mange madvarer, men er ekstra almindeligt i tyggegummi. For meget xylitol får hundens blodsukker til at falde, hvilket kan give permanente leverskader.

Æggehvide (rå)
Indeholder avidin, som betyder, at vitaminer udskilles sammen med afføringen i stedet for at blive optaget af kroppen. Kogning ødelægger avidinets egenskaber.