Kat

Citronolie og 19 andre ting en kat ikke bør indtage

Citronolie og 19 andre ting en kat ikke bør indtage
Citronolie og 19 andre ting en kat ikke bør indtage

Man tror ofte, at katte kan spise alt, hvad vi spiser, men faktisk er meget af vores mad giftigt for katten og kan være livsfarligt for den. Desuden er der mange ting i vores omgivelser, som kan udgøre en fare for din kat. Hvis du er usikker på, om din kat har spist noget, den ikke må, skal du straks kontakte dyrlægen. I tilfælde af forgiftning er den vigtigste overlevelsesfaktor tiden mellem forgiftningen og påbegyndelsen af behandling. Hvis du har mistanke om, at din kat er blevet forgiftet, skal du hurtigst muligt søge dyrlæge for at få hjælp.

DIN KAN BØR IKKE INDTAGE:

Avocado
Indeholder stoffet persin, som er giftigt for katte.

Citronolie
Findes i shampoo og parfumer og kan give leverskader hos katte.

Fisk (rå)
Fisk må aldrig gives rå. Kogt fisk er derimod fint.

Frugtkerner
Indeholder meget små mængder cyanid. Overdreven indtagelse kan give forgiftninger.

Lakrids
Er giftigt for alle i store mængder.

Lever
Indeholder meget store mængder A-vitamin. At fodre katte med for meget lever kan føre til A-vitaminforgiftning med deraf følgende skader på øjne og skelet.

Løg
Løg af alle slags indeholder stoffer, som kan påvirke kattens blodlegemer.

Nødder
Et gram pr. kg legemsvægt kan være nok til at give opkastninger.

Paracetamol
Findes i febernedsættende tabletter. Da katte mangler det enzym, som kan nedbryde det aktive stof i lægemidlet, kan én tablet være dødelig for katten.

Kartoffelplanter og rå kartofler
Indeholder solanin og chaconin, som er giftigt for katten.

Rabarber og rabarberblade
Bør ikke spises for ofte, da det hæmmer dannelse af røde blodlegemer. Bladene indeholder oxalsyre, som i høje doser kan være dødelig.

Salt
Binder væske i kroppen. I høje doser kan katten få saltforgiftning, som i starten blot giver opkastninger. Hvis katten ikke kommer under behandling, kan symptomerne dog forværres, og tilstanden kan blive meget alvorlig, måske dødelig.

Sharonfrugt
Kan forårsage organkollaps.

Spinat
Bør ikke gives for ofte, da det hæmmer dannelse af røde blodlegemer.

Stærk mad
Kan overbelaste kattens fordøjelsessystem.

Svampe
Mange arter er mindre egnede for katte, og nogle er giftige.

Teobromin
Findes i chokolade, te, kaffe og i andre koffein- og kakaokilder. Katte mangler det enzym, som nedbryder stoffet. Derfor kan chokolade og lignende være meget giftigt for dem (i mængder omkring 20 mg teobromin pr. 1/2 kg legemsvægt). Vær opmærksom på, at mørk chokolade har et højt indhold af teobromin.

Vindruer/rosiner
Kan være dødelige ved indtagelse af større mængder. Kan også give nyreskader. Der er mange oplysninger om forgiftning med rosiner og vindruer, men det vides stadig ikke, hvorfor katte ikke kan tåle dem.

Xylitol
Et sødemiddel, som findes i mange madvarer, men er ekstra almindeligt i tyggegummi. For meget xylitol får kattens blodsukker til at falde, hvilket kan give permanente leverskader.

Æggehvide (rå)
Indeholder avidin, som betyder, at vitaminer udskilles sammen med afføringen i stedet for at blive optaget af kroppen. Kogning ødelægger avidinets egenskaber.