Kat

Skal du snart være katteejer?

Skal du snart være katteejer?
Skal du snart være katteejer?

GODT AT VIDE, FØR DU ANSKAFFER DIG EN KAT

En kat er et fantastisk kæledyr. Dens selvstændige væsen gør den til et nemt kæledyr sammenlignet med en hund, og både store og små vil have glæde af den. Dog er der nogle ting, du alligevel skal tænke godt over, før du farer ud og køber en kat. Læs med her, og bliv klar til at lukke en lille løve ind i familien.

DE STORE SPØRGSMÅL 

Passer dit liv til en kat? Er du klar til at engagere dig i en kat, der kan blive op til 20 år gammel, er der nogen til at passe den, når du skal på ferie, og har du økonomi til de udgifter, der vil være til foder, dyrlæge, forsikringer osv.? Svarer du ja til ovenstående, har du taget første skridt mod en titel som katteejer, men der er stadig en hel del praktiske ting, du bør overveje.

INDE- ELLER UDEKAT?

Overvej, om dit lokalområde egner sig til, at katten strejfer rundt, eller om det vil være bedre med en indhegnet have eller løbegård. Skal din kat være indekat, stiller det nogle krav til dit hjem, da en indekat ikke kan udfolde sin naturlige adfærd på samme måde som katten, der går ude. Forbered dig derfor på at skulle afsætte tid til at aktivere katten samt indrette dit hjem, så det stimulerer den til at være aktiv, med højtliggende hvilepladser/udkigsposter samt kradsetræer og velvalgt legetøj.

HUSKAT ELLER RACEKAT?

Racekatte og huskatte kan være lige søde, men der er forskel på adfærd og på hvor disponerede de er over for sygdomme. Ønsker du at deltage i udstillinger, skal du have fat i en racekat, men undersøg de forskellige racer, før du beslutter dig. 

TID OG OMKOSTNINGER

Indekatte kræver mere end udekatte, idet de skal aktiveres og stimuleres mere. Vælger du en langhåret kat skal du desuden afsætte en hel del tid til pelspleje og børstning. Omkostningerne drejer sig hovedsageligt om foder, dyrlægeregninger, pasning, forsikringer og vaccinationer. Vær opmærksom på, at katten skal vaccineres fra den er killing. Du skal også huske at indregne omkostningen ved at få den kastreret eller steriliseret samt ID-mærket. Fordelen ved at købe en kat fra et internat er, at disse ting er sørget for.

INDKØBSLISTE:

 • Foder
 • Foderskål
 • Vandskål
 • Kattebakke
 • Kattegrus
 • Transportkasse
 • Kradsebræt
 • Legetøj
 • Kattemalt
 • Evt. halsbånd og sele
 • Katteseng
 • Børste 
 • Flåtfjerner

NÅR DER ER SMÅBØRN I HJEMMET

Børn og katte kan have meget stor glæde af hinanden, men er der små børn i hjemmet, skal du være ekstra opmærksom. De har det nemlig med at gribe ud efter kattens hale og ører, og det må du som voksen til hver en tid forhindre for både den lille og for kattens skyld. Det er en stor omvæltning for katten, når der kommer en lille ny i hjemmet, så sørg for, at der er steder, hvor katten kan være i fred, og kæl og snak ellers med den, som du plejer.

SÅDAN ANSKAFFER DU DIN KAT

Der er flere steder, du kan finde dit kommende nye medlem af familien. Det klassiske valg er bondegården eller en du kender, der har fået killinger. Vær dog opmærksom på, at du skal sørge for at få den kastreret/steriliseret og vaccineret som noget af det første. Vær altid kritisk, når du køber kat. Katten skal se sund og rask ud, have en blank pels og klare øjne uden flåd. Tag den evt. en tur til dyrlægen for at få den tjekket efter. Du kan også købe en killing hos enten en opdrætter eller på et internat. Her er du sikker på, at den er fuldt undersøgt, konstateret sund og tam samt er neutraliseret, vaccineret og behandlet mod parasitter.

Med katten kommer flåter, og sådan er det bare, hvis din kat går ude. De elsker den varme pels, så kig dem grundigt efter dagligt, når det er flåtsæson, og overvej et middel mod flåter og parasitter, der både forebygger og behandler. Vil du vide mere om flåter, så læs med her.