Har min hund stress? - Se de 10 advarselstegn

Har min hund stress? - Se de 10 advarselstegn
Har min hund stress? - Se de 10 advarselstegn

Vi bruger ordet stress ret ofte, når vi skal beskrive følelsen af at være belastet eller presset. Når vi mennesker føler os stressede, kan det være jobbet, overvældende sociale sammenhænge eller forandringer i hverdagen. Vi ved som regel godt, hvordan vi skal lindre stressfølelsen - det kan være at tale med en ven, lave havearbejde eller rydde pænt op, lave noget fysisk eller lignende. Så får vi det bedre igen.

Men hvad med vores hunde? De kan bestemt også blive stressede, og fordi du ved, hvordan det føles, vil du gerne hjælpe.

10 ADVARSELSTEGN PÅ STRESS HOS DIN HUND 

Din stressede hund giver ikke udtryk for sine følelser, smækker ikke med døren eller får raserianfald. Symptomerne på angst hos hunde er ofte subtile. Faktisk efterligner visse former for stressrelateret adfærd den normale adfærd.
Her er 10 stressindikatorer hos hunde:

1. Pacing eller rystelser. 
Du ved, hvordan din hund ryster sig efter et bad eller når den har rullet sig i græsset. Det er lidt sjovt at se, og det er som regel normalt ... medmindre den opstår i forbindelse med en stresset situation. For eksempel er hunde almindeligvis stressede, når de besøger dyrlægen. Måske har du også set mange hunde "ryste det af sig", når de kommer ned fra bordet, hvor dyrlægen har undersøgt dem. Hold derfor øje med, om din hund ryster sig i uvante situationer.
Ligesom mennesker kan trave frem og tilbage, når de er ophidsede, kan hunde også gå en gentagen sti rundt i et rum, hvis de venter på noget, der skræmmer dem. Det er et tegn på stress.

2. Klynken eller gøen.
Det er normalt for hunde at give lyd, men det kan blive intensiveret, når de er stressede. Hunde, der er bange eller anspændte, kan klynke eller gø for at få din opmærksomhed eller for at trøste sig selv.

3. Gab, savl og slik.
Hunde gaber, når de er trætte eller keder sig - de gaber også, når de er stressede. Et gab udløst af stress er mere langvarigt og intenst end et søvnigt gab. Hunde kan også savle og slikke meget, når de er nervøse.

4. Ændringer i øjne og ører.
Stressede hunde kan ligesom stressede mennesker have udvidede pupiller og blinke hurtigt. De kan åbne deres øjne meget vidt og vise mere af det hvide i øjnene end normalt, hvilket giver dem et forskrækket udseende. Ører, der normalt er afslappede eller opmærksomme, er klemt tilbage mod hovedet.

5. Ændringer i kropsholdning.
Hunde bærer normalt deres vægt jævnt på alle fire ben. Hvis en sund hund uden ortopædiske problemer flytter sin vægt til bagbenene eller trykker sig, kan det være et tegn på stress. Når de er bange, kan hunde også blive ret stive i holdningen og endda putte halen mellem bagbenene.

6. Fældning.
Hunde fælder ekstra meget, når de er stressede eller bange. Det kan være mest tydeligt på dyrlægeklinikken, men også ved nye uvante omgivelser eller oplevelser, eksempelvis at besøge en ny park eller skov med mange ukendte hunde.

7. Gispen.
Hunde gisper, når de er varme, ophidsede eller stressede. Hvis din hund gisper, selvom den ikke har været fysisk aktiv, kan det være et tegn på stress.

8. Ændringer i kropsfunktioner.
Som mennesker kan nervøse hunde føle en pludselig trang til at gå på toilettet. Når din hund tisser kort efter at have mødt en ny hundeven, kan det være en samtidig markering af territorium og reaktion på belastning. Hvis din hund ikke vil spise og ikke vil besørge, er det som regel en tydelig stressindikator.

9. Undgåelses- eller forskydningsadfærd.
Når en hund står over for en uvelkommen situation, kan den "flygte" ved at fokusere på noget andet. Den kan snuse til jorden, slikke sine kønsdele eller blot vende sig væk. At ignorere nogen er måske ikke høfligt, men det er bestemt bedre end at være aggressiv. Hvis din hund undgår interaktion med andre hunde eller mennesker, er det et tegn på stress og usikkerhed, og du må ikke forcere problemet. Respekter hundens valg.

10. Gemme- eller flugtadfærd.
Hvis hunden er mere bange, kan det være, at det ikke er nok at undgå oplevelsen. En meget anspændt hund kan bogstaveligt talt gemme sig bag sin ejer. Den kan endda skubbe sin ejer for at få ejeren til også at flytte sig væk fra situationen. Som yderligere et middel til at undslippe kan den engagere sig i afledningsaktiviteter såsom at grave. cirkle eller smyge sig bag et træ eller en parkeret bil.

SÅDAN HJÆLPER DU DIN HUND MED AT HÅNDTERE STRESS

Hvordan kan jeg hjælpe min hund med at håndtere stressede situationer?

Lær din hund godt at kende - så du hurtigt opdager usædvanlig adfærd.
Hvis du skal kunne skelne stresstegn fra normal adfærd, skal du kende din hunds almindelige opførsel godt. Når du hurtigt kan skelne normal adfærd fra stresstegn, kan du hurtigt og effektivt ændre en ubehagelig situation for din hund. Sørg for, at du kender din hund så godt, at du kan se, om den slikker sig om læberne, fordi den er angst, eller fordi den gerne vil have en godbid. 

TIP: Når en hund er afslappet, vil den have halvt oprejste eller fremadvendte ører, en blød mund og runde øjne. Den fordeler sin vægt jævnt på alle fire poter. 

Fjern din stressede hund fra stress-udløseren
Hvis din hund er stresset, skal du først fjerne ham fra det, der udløser stressen. Find et roligt sted for hunden at samle sig igen. Modstå trangen til at trøste hunden for meget. Hvis du vil berolige ved at forkæle med kæledyr eller godbidder, så få hunden til at tjene dem først ved at udføre en aktivitet (f.eks. at sidde). Når hunden får lov at reagere på rutinemæssige kommandoer, distraherer det hunden og giver den en følelse af normalitet. Du vil blive overrasket over, hvor stor en trøst det giver en bekymret hund at følge en enkel kommando.

Er hunden ofte stresset? Kontakt dyrlægen
Hvis din hund konstant bliver stresset, skal du kontakte din dyrlæge. En dyrlæge vil først undersøge, at din hunds adfærd ikke har en medicinsk årsag. Dernæst kan din dyrlæge henvise dig til en hundetræner eller en adfærdsekspert for at vurdere de stress-relaterede problemer. Dyrlægen kan også ordinere angstdæmpende medicin, hvis det er nødvendigt.

Ligesom for os mennesker er motion fantastisk stressreducerende. Fysiske aktiviteter som at gå eller lege apport hjælper både dig og din hund med at slippe eventuelle spændinger. Det er også godt at give din hund et sikkert sted i hjemmet, hvor den kan være i fred og ro, og ikke være tvunget ud i situationer, der provokerer angst. Både dyr og mennesker holder af at have et roligt sted, hvor man kan trække sig tilbage.

Stress er ikke kun dårligt
Og husk endelig, at stress ikke altid er en dårlig ting. Frygt er en stressrelateret følelse, der får os til at undgå potentielt farlige situationer. Så stress kan faktisk være en beskytter. Uanset hvad er stress en del af hverdagen for os og vores hunde, så vi bør lære, hvordan vi bedst håndterer det.