I Danmark vaccineres hunde primært mod hundesyge, parvovirus, leptospirose, leverbetændelse og kennelhoste. Men man kan også vaccinere sin hund mod rabies og borreliose. Bemærk, at forskellige hunde skal have forskellige grader af vaccinationsbeskyttelse afhængig af aktivitetsniveau og måde at leve på. Tal med din dyrlæge om, hvilke vaccinationer der er passende til din hund.
HVALPE
Hvis tæven bliver regelmæssigt vaccineret, vil hun overføre beskyttende antistoffer til sine hvalpe de første uger efter fødslen. Det anbefales at vaccinere både ved 8, 12 og 16 uger. Tal med din dyrlæge om, hvilken vaccinationsstrategi din hund har behov for.
VOKSNE HUNDE
Voksne hunde skal vaccineres regelmæssigt mod de mest almindelige hundesygdomme. Nogle sygdomme skal hunden genvaccineres mod årligt, andre med længere intervaller. Tal med din dyrlæge, så I sammen kan finde et vaccinationsprogram, som passer til din hund baseret på, hvad hunden bruges til, og hvilke miljøer den færdes i.
HUNDESYGE
Hundesygesyge er en livstruende sygdom, som kan ramme hunde i alle aldre, men den er mest almindelig hos unghunde og hvalpe. Hundesyge smitter gennem luften eller via kontakt med smittede dyr. Ejere kan også føre smitten med sig via sko og tøj, hvis de har været i kontakt med en smittet hund. Pga. vaccination er det ret usædvanlig i Danmark, at hunde smittes med hundesyge. Virusset kan ikke smitte mennesker, men derimod kan mink, ræv, ilder og sæl være bærere af virusset.
- Høj feber
- Diarré og væskemangel
- Manglende appetit
- Opkastninger
- Rindende øjne og næse
- Hoste/bronkitis/lungebetændelse
Hunden kan efter nogle uger begynde at udvise neurologiske symptomer som:
- Kramper
- Lammelser
- Lysfølsomhed
- Ændret adfærd
Der er ingen behandling mod hundesyge. Dyrlægen kan behandle symptomer og sekundære bakterielle infektioner, men ikke kurere selve sygdommen. Desværre er prognosen for hunde med hundesyge ikke særlig god, og ofte er sygdommen dødelig på grund af skader på nervesystemet. Derfor er det vigtigt at vaccinere hunden regelmæssigt.
PARVOVIRUS
Parvovirus er et virus, som spreder sig hurtigt og kan påvirke hunde i alle aldre, men hvalpe rammes hårdest. Hvis parvovirus først rammer fx en kennel, er det meget svært at blive af med igen. Virusset smitter via afføring, og før hunden selv har vist symptomer. Der forekommer jævnligt små, lokale udbrud af parvovirus, men på grund af den gode vaccinationsstatus hos vores hunde begrænses udbruddene hurtigt. Virusset smitter ikke mennesker.
Symptomer:
- Nedstemthed
- Opkastninger
- Vandig og/eller blodig diarré
- Væsketab
Diarré optræder først 1-2 døgn efter sygdomsudbruddet, så hundene kan nå at smitte andre hunde, inden sygdommen opdages. Det er vigtigt, at hunden behandles så hurtigt som muligt, da det forbedrer prognosen. Hvis hunden overlever de første dage, er det muligt, at den bliver rask igen og slipper for men. Særligt hvalpe og svage dyr rammes hårdt af virusset, og sandsynligheden for overlevelse er lille. Der findes ingen umiddelbar kur mod parvovirus. Behandlingen går ud på at stoppe diarréen og sørge for, at hunden ikke bliver dehydreret eller får bakterielle infektioner.
Leverbetændelse angriber hundens lever og slimhinder. Sygdommen spredes via direkte kontakt med en smittet hund eller indirekte kontakt via madskåle, afføring eller legetøj. Hunde, som har haft leverbetændelse, kan også udskille virusset med urinen i op til et år efter, at symptomerne er forsvundet. Virusset smitter ikke mennesker.
Symptomer:
- Høj feber
- Øget tørst
- Rindende øjne og næse
- Mørk urin
Hos hvalpe kan sygdomsforløbet være meget hurtigt, og hvalpen kan dø i løbet af nogle få døgn. Voksne hunde kommer sig derimod som regel i løbet af 5-10 dage. Hvis hunden overlever de første dage med behandling, er prognosen god.
KENNELHOSTE (PARAINFLUENZAVIRUS)
I cirka 80 % af tilfældene fremkaldes kennelhoste af parainfluenzavirus. I de øvrige tilfælde fremkaldes det af andre virus- eller bakterieinfektioner. Kennelhoste er ikke livstruende, men for små hvalpe og svækkede hunde kan virusset alligevel være dødeligt da der kan støde bakterielle infektioner til, som forårsager lungebetændelse. Virusset smitter via dråber fra hundens næse, svælg og mund.
Symptomer:
- Hosteanfald
- Opkastningsforsøg
- Feber
- Dårlig appetit
Hosten er meget karakteristisk. Den er tør, og der er sjældent slimproduktion. Hunden kan blive meget udmattet af den konstante hoste, som kan vare ved i flere uger, inden den er helt forsvundet. Der er ingen behandling mod kennelhoste, men dyrlægen kan ordinere medicin, som kan lindre symptomerne.
RABIES (HUNDEGALSKAB)
Rabies er en meget alvorlig sygdom, som kan ramme alle pattedyr, inklusive mennesker. Rabies er udbredt i de fleste dele af verden, men de nordiske lande betragtes som rabiesfri, selvom rabiesvirus er fundet hos flagermus. Sygdommen spredes fra dyr til dyr via spyt, ofte efter et bid. Virusset angriber nervesystemet, men der kan gå måneder, fra dyret er smittet, til sygdommen bryder ud.
Symptomer:
Første stadie:
- Dyret ændrer adfærd og trækker sig væk fra mennesker. • Intensiv kløe i hovedet.
Andet stadie:
- Dyret er meget aggressivt og bider ofte, hvilket kan føre smitten videre.
Tredje stadie:
- Ansigtslammelse
- Øget spytproduktion, som kan give den karakteristiske fråde omkring munden
- Lammelsen spreder sig til hele kroppen, og hunden dør
Hvis man har mistanke om, at et dyr har rabies, skal dyret isoleres og aflives, hvis sygdommen bekræftes. Når hunde og katte skal med til udlandet, skal de være vaccineret mod rabies mindst 21 dage inden afrejse. Reglerne varierer afhængig af, hvilket land du skal rejse til. Det er dyreejerens ansvar at sætte sig ind i de gældende regler på rejsemålet. Læs mere under Rejseregler.
LEPTOSPIROSE
Leptospirose er en bakteriesygdom, som er almindelig hos mus og rotter, og som spredes fra dyr til dyr via urin. Der er flere forskellige typer af sygdommen. Bakterierne trives i vand, og derfor kan smitten overføres via vandpytter, oversvømmede kloakker etc. Sygdommen kan blive akut eller kronisk.
Symptomer:
Akut leptospirose:
- Høj feber
- Blødninger
- Øget tørst
- Gangproblemer pga. muskelsmerter
- Oftest hurtig og dødelig udgang
Kronisk leptospirose:
- Uspecifik feber
- Langsomt tiltagende lever- og nyreskader
- Sjældent dødelig ved behandling
- Aflivning anbefales, hvis hunden bliver kronisk smittebærer
Leptospirose kan overføres til mennesker og være livstruende. Det er derfor vigtigt at kontakte dyrlægen, hvis du har mistanke om, at din hund er smittet.
HERPES HOS HUNDE
Herpes er et meget smitsomt virus, som er almindeligt forekommende hos hunde. Nyligt gennemførte studier viser, at cirka 80 % af alle hunde er smittet med herpes. Herpesvirus kan overføres ved næse-til-næsekontakt samt ved parring, drægtighed og når hunden får hvalpe. Hos voksne hunde giver herpesvirusset sjældent symptomer, men for nyfødte hvalpe kan infektionen være dødelig. Hvis en tæve har svært ved at blive drægtig, aborterer, eller hvis hendes hvalpe dør inden for de første uger efter fødslen, kan det skyldes herpesvirus. Det er nu muligt at vaccinere mod herpesvirus. Vaccinen beskytter hvalpene i den første kritiske tid efter fødslen. Tæven bør vaccineres to gange under hver drægtighedsperiode, første gang i forbindelse med parringen og derefter 1-2 uger før fødslen.
BORRELIA
Borreliabakterien spredes via flåter, der tilhører Ixodes-famlien, som er almindeligt forekommende i Norden. Op til 20 % af flåterne i Norden er bærere af borrelia, og hver gang de bider en hund, er der risiko for, at bakterien overføres til hunden. Hunde, som er smittet med borrelia, kan have forskellige symptomer:
Akutte symptomer:
- Halten
- Feber
- Lavt stemningsleje
Kroniske symptomer:
- Tilbagevendende halthed
- Nedsat nyrefunktion
Borrelia kan behandles med antibiotika, men hos nogle hunde bliver tilstanden kronisk. For at undgå at hunde smittes med borrelia og andre flåtbårne sygdomme, er det vigtigt at forebygge med bl.a. midler mod flåter.