Kat

Har min kat stress? - Se de 3x12 advarselstegn

Har min kat stress? - Se de 3x12 advarselstegn
Har min kat stress? - Se de 3x12 advarselstegn

Uudgrundelig som en kat. Ja, det kan faktisk være svært at opdage tegnene på stress hos en kat. Samtidigt er katte ofte meget følsomme væsner, som bliver ængstelige eller frustrerede over ting, der foregår omkring dem, eller over den måde, folk interagerer med dem på. 

Det er vigtigt, at du håndterer og reducerer stress hos din kat så meget som muligt, for hvis din kat er stresset, kan den blive både følelsesmæssigt og fysisk utilpas og kan udvikle fysiske sygdomme samt udvise problemadfærd. Ofte bemærker ejere først, at noget 'ikke er helt i orden' med deres kat, når katten allerede har været stresset i nogen tid. 

Læs med her, og lær hvilke fysiske og adfærdsmæssige tegn, du skal holde øje med - og få vores råd til, hvordan du hjælper din stressede kat.

OPDAG TEGNENE PÅ STRESS HOS DIN KAT

Der er faktisk mange tegn, der kan pege i retning af, at din kat er stresset. Nogle er tydelige og mere alvorlige, andre lidt sværere at opdage. Tegnene kan både vise sig som fysiske symptomer, og som en ændring i opførslen. Det betyder, at du skal holde et vågent øje med din kat, så du hurtigt lægger mærke til alt "mærkeligt", eller "det plejer den ikke at gøre". Jo hurtigere du opdager forandringerne, jo hurtigere kan du løse problemet.


12 FYSISKE SYMPTOMER

  1. Diarré
  2. Opkastning
  3. Store skaldede pletter eller sår på pelsen forårsaget af overdreven pelspleje
  4. Løbende næse og øjne (f.eks. katteinfluenza)
  5. Spiser ikke-fødevarer såsom plastik eller uld (dette kaldes 'pica')
  6. Dårlig appetit eller spiser mindre end normalt
  7. Ser sløv ud og sover mere end normalt
  8. Overdreven spisning og/eller drikning
  9. Pludselig vægttab eller vægtøgning
  10. En dårlig pelstilstand
  11. Går ikke på toilettet så ofte som normalt (fæces og/eller urin)
  12. Sidder ofte på kattebakken eller udenfor, lader til at have smertefuld vandladning med blod i (f.eks. blærebetændelse)


12 ADFÆRDSMÆSSIGE SYMPTOMER

  1. Afføring eller urin andre steder end kattebakken/udenfor - fx bag sofaen, under sengen, på sengen osv. og/eller strinter på møbler og andre ting rundt omkring i hjemmet
  2. Kradser for meget i møblerne
  3. Aggressiv adfærd rettet mod dig, din familie eller besøgende - eller andre kæledyr i hjemmet
  4. Overdreven mjaven, ofte ledsaget af gentagen traven rundt.
  5. En øget afhængighed af dig eller din familie - katten ønsker konstant at interagere
  6. Katten trækker sig tilbage fra dig og familien - katten vil ikke længere interagere
  7. Manglende reaktion på ting, der foregår omkring dem. Konstant årvågenhed og hop ved hver pludselige lyd eller bevægelse
  8. Katten gemmer sig ofte, også når du er i hjemmet (f.eks. under en sofa eller seng, oven på et klædeskab)
  9. Gider slet ikke lege
  10. Modvilje mod at komme indenfor i hjemmet
  11. Modvilje mod at gå udenfor
  12. Overdreven pelspleje


ALVORLIGE TEGN PÅ STRESS HOS DIN KAT

Disse tegn er mere tydelig, og du registrerer dem hurtigt som mærkelige.

  • Sidder ofte og trykker sig og ser anspændt ud indendørs
  • Ørerne roterer ofte bagud eller bliver lagt fladt nedad
  • Helt åbne øjne med meget udvidede pupiller, som får deres øjne til at se sorte ud
  • Stirrer ned i gulvet med et fast, glaseret udtryk
  • Hurtig hyppig pelspleje, der normalt varer omkring fem sekunder, starter og stopper ganske pludseligt
  • Hyppig hovedrysten
  • Rislende, rystende hud på ryggen
  • Overdreven synkning og hurtige svirp med tungen på næsen


12 STRESSUDLØSERE FOR KATTE

Følgende er typiske eksempler på situationer, der kan være stressende for katte. Læs med, og find ud af, hvordan du bedst hjælper din kat i de stressede situationer. Kilder til stress hos en kat:

1. Mangel på nøgleressourcer:
Din kat har brug for en række nøgleressourcer for at være glad og sund - mad, vand, kattebakke/kattelem, gemmested. Får din kat ikke dem, er det en stor kilde til stress.
Ud over mængden af ​​ressourcer, du giver din kat, er kvaliteten, typen og placeringen af ​​ressourcerne også utrolig vigtig. For eksempel, hvis kattebakken er for lille, ikke bliver gjort rent tit nok, eller hvis den står i ​​et støjende område i hjemmet, eller ved siden af dens mad og vand - bliver din kat stresset.

2. Flytter til nyt hjem:
Uanset om du lige har givet en dyreværnskat et nyt hjem, eller hele familien er flyttet i ny bolig, er det utroligt stressende for katten at komme ind i nye omgivelser. Katte kan nemlig bedst lide at være i et velkendt miljø, for det får dem til at føle sig trygge og sikre. Et nyt sted får dem til at føle sig angste og bekymrede.
Du formindsker stressniveauet ved at sikre, at din kat har alle de ressourcer, de har brug for - og gerne fx en kendt madskål eller en kendt kattebakke. Derefter kan de gradvist præsenteres for det nye miljø.

3. Andre kæledyr:
Ankomsten og tilstedeværelsen af ​​andre katte eller hunde i hjemmet er meget stressende for en kat. Det gælder både for den kat, der allerede er i hjemmet, og en ny kat, der kommer ind i et hjem med andre kæledyr.
For den nye kat er det særligt stressende, fordi den bliver introduceret til både et ukendt hjem, nye mennesker og andre kæledyr på samme tid. Selv den dristigste og mest selvsikre kat bliver bekymret og urolig. Tag dig god tid. Sørg for, at de alle har steder, hvor de kan trække sig helt tilbage i tryghed, sørg for, at de alle har adgang til de basale ressourcer uden forstyrrelser.

4. Konkurrence om ressourcer i en husholdning med flere katte.
For en kat kan det være virkelig stressende at måtte dele deres vigtige ressourcer (såsom mad, kattebakker, senge, menneskelig opmærksomhed osv.) med en anden kat. Især hvis de ikke er vokset op sammen.
Katte ser som regel andre katte som 'konkurrenter' snarere end 'allierede'. Tegnene på spændingerne kan være ret subtile, og måske opfanger du dem ikke. En tommelfingerregel er at omhyggeligt placere alle deres nøgleressourcer, så hver har deres eget. Det hjælper til at reducere spændinger og konflikter mellem katte.

5. Ukendte katte trænger ind i hjemmet:
Ubudne katte kan komme ind i hjemmet via kattelemmen eller et åbent vindue sent om aftenen eller i de tidlige morgentimer, når du sover og ikke opdager noget. Det er meget stressende for din kat, fordi de hele tiden skal være på udkig, klar til at forsvare deres territorium. Løs problemet ved at fodre din kat langt væk fra kattelemmen (så andre katte ikke lokkes af madlugten) og ved at investere i en mikrochip-betjent kattelem, så din kat, der har den korrekte tilsvarende mikrochip kan komme ind gennem kattelemmen.

6. Berøringer der er ubehagelige eller uhensigtsmæssige:
De fleste katte holder af at blive aet og nusset, også i lang tid. Men der er ikke to katte, der er ens - og din kat kan sagtens være en af dem, der hurtigt får nok af nusseriet , eller bliver gal, hvis du rører den bestemte steder.
Som regel er der kontant afregning, både hvis katten kan lide noget, der stopper, eller ikke gider mere: Holder du op med at ae, og bliver “hentet” igen med en pote, eller katten miaver, kan du blive ved. Bliver du revet, bidt eller skubbet væk, skal du holde op. Nemt nok. 
Men andre katte har sværere ved at vise det. De kan faktisk godt tolerere at blive aet, eller løftet, selv om de ikke kan lide det - det stresser dem bare ekstra meget.
Derfor: Vær meget opmærksom på din kats adfærd og kropssprog, når du nusser den for at hjælpe dig til bedre at forstå, hvor på kroppen og hvor længe din kat kan lide at blive rørt ved.
Det er rigtig vigtigt, at din kat altid har mulighed for at fjerne sig selv fra interaktionen. Du må aldrig fysisk fastholde din kat, når du aer den, eller kæle med den, når den er er et sted, hvor den ikke kan slippe væk. Husker du de regler, hjælper du katten til at føle sig mere afslappet og i kontrol.

7. Boligindretning og byggearbejde:
Katte hader støj og uro. Hvis du skal lave en større renovering, kan det være mindre stressende for katten at bo på et kattehjem, mens det står på. Er det et mindre område, så sørg blot for, at katten har sine sædvanlige ting et roligt sted væk fra renoveringen, og at den altid kan slippe væk.

8. Ændringer i din rutine:
Katte kan være meget følsomme overfor ændringer i deres ejers rutiner - for eksempel hvis du begynder at stå tidligere op om morgenen, eller tilbringer mere tid hjemmefra. Uforudsigelighed kan være ret stressende for katte, så hvis dine rutiner ændrer sig, så prøv at holde dine interaktioner med din kat så konsekvente og forudsigelige som muligt, for eksempel ved at sørge for, at du stadig fodrer dem på samme tid og leger og interagerer med dem, som du plejer.

9. Gæster på besøg:
Meget sociale, venlige og dristige katte kan se besøgende som noget behageligt og spændende. Men det er de færreste. De fleste katte er mere nervøse og følsomme og bliver stærkt bekymrede over tilstedeværelsen af ​​ukendte mennesker i hjemmet.
Sørg for, at din kat altid kan flygte, gemme sig eller klatre højt op - det hjælper katten til at føle sig mere sikker i disse situationer.

10. Tilstedeværelsen af ​​en ny baby:
Den nye baby i hjemmet er en meget spændende tid. Set fra din kats perspektiv kan det også forårsage en masse forstyrrelser i form af nye lyde og lugte, ændringer i din rutine, flytning af møbler og ankomsten af nye genstande (såsom legetøj, barnevogne og tremmesenge).
Nogle selvsikre og nysgerrige katte kan synes, at det er vældig interessant og spændende, men for mange andre er den primære følelse, at de mister kontrollen over deres omgivelser, hvor der sker så mange forandringer på én gang. Igen - Sørg for, at din kat altid kan flygte, gemme sig eller klatre højt op - det hjælper katten til at føle sig mere sikker.

11. Stort antal katte i nabolaget:
Ikke alene kan ubudne katte, der forsøger at komme ind i dit hjem, være stressende for din kat, men deres tilstedeværelse udenfor og især i din have eller udendørs kan også være en kilde til stress.

Det bedste, du kan gøre, er at gøre din have så sikker og kattevenlig for din kat som muligt, så den føler sig mere tryg, når den er ude. Du skal også sikre, at der er masser af ressourcer - såsom regnvand til at drikke, steder at sove, gemme sig, klatre højt op, og toiletmuligheder), der er godt spredt ud for at reducere potentielle konflikter mellem din og andre katte.

12. Ukastrerede herreløse hankatte:
Når der er hunkatte i nabolaget, kan herreløse hankatte blive tiltrukket, og de larmer, er konfronterende og aggressive over for andre katte. Det er en stressende situation for din kat.
Vildkatte har som regel også sygdomme, som kan overføres til din kat gennem kampe. Den bedste måde at håndtere dette problem på er at tale med din lokale dyreværnsorganisation for at få råd, da de muligvis kan hjælpe (eller henvise dig til andre organisationer, der kan hjælpe) ved at bruge en human fælde til at fange katten og enten kastrere katten og returnere dem til det samme område, eller flytte katten til et mere egnet miljø.

BEDSTE TIP TIL AT GENERELT AT UNDGÅ STRESS HOS DIN KAT

Én af de bedste måder at beskytte din kat mod mulig stress på er at forsøge at forudse den slags ting, der kan forårsage stress i første omgang (såsom at flytte til et nyt hjem eller tilføjelse af en ny kat til husstanden). Når du har identificeret mulige kilder til stress, kan du håndtere situationen eller forberede omgivelserne på en måde, der hjælper med at reducere chancerne for, at din kat lider.

Er det slemt for din kat, på trods af alle dine forsøg på at forberede og hjælpe i huset og haven, bør du tage din kat til en dyrlæge for at blive tjekket, især hvis du har opdaget et problem med din kats fysiske helbred.

Vil du blive endnu klogere på din kats kropssprog, så du bedre kan aflæse dens signaler.  Læs mere her