Flåter
Antallet af flåtbårne sygdomme i Europa er stigende. Da flåten kan leve i op til 3 år og suger blod i flere stadier af sin udvikling, er der stor risiko for, at den overfører smitte fra et værtsdyr til et andet. Det gør flåten til verdens næst værste smittespreder, kun overgået af malariamyggen.
Lopper
Milde vintre, varme somre og velisolerede huse med centralvarme gør, at lopperne trives hele året. Lopperne er cirka 1-3 mm lange og sætter sig gerne i området omkring dyrets lænd. De er orangebrune og har lange bagben, som de bruger, når de hopper. En hunloppe kan lægge 50 æg om dagen i katte- eller hundepelsen, og når hunden eller katten får lopper, får hjemmet det også.
Lus
Lus irriterer både hunde og katte og smitter ved direkte kontakt. Hvis dyrene får lus, sker det oftest i vinterhalvåret. Lusene er brungule og cirka 1-2,5 mm lange med æg, som klistrer sig fast i pelsen. De bevæger sig langsomt og trives bedst i ansigtet eller på halsen, hvor hunden og katten ikke kan nå.
Orm
Endoparasitter er typisk forskellige typer af orm, der lever i dyrets tarm. Efterhånden som flere og flere rejser med deres hund eller importerer kæledyr fra andre lande, kommer der også mere eksotiske endoparasitter til Danmark – nogle af dem endog meget farlige, som f.eks. den tropiske hjerteorm.
KAN JEG BLIVE SYG EFTER FLÅT- ELLER LOPPEBID?
Alle stik eller bid kan medføre irritationer og betændelser. Men en mulig overførsel af infektioner til dig eller dit dyr er endnu mere farlig. For eksempel kan borreliabakterien overføres af flåter, typisk når flåten har suget blod i 24 - 72 timer. Derfor er det vigtigt at fjerne flåter hurtigst muligt.
I HVILKE OMRÅDER/REGIONER FOREKOMMER DER FLÅTER?
Flåter forekommer hovedsageligt i skoven og på engområder med høj bevoksning. Der ligger de på lur i det høje græs eller buske og venter på deres ofre. Men man finder dem også i byparker og i private haver - de kan findes alle steder, hvor deres naturlige værter lever: Mus, fugle, harer, ræve og råvildt.
HVAD NU HVIS MIT DYR SPISER EN DØD PARASIT?
Det er usandsynligt, at dyret lider skade af det. Men lopper kan indeholde udviklingsstadier af bændelorm. Hvis dyret sluger sådan en loppe, kan der udvikle sig et bændelormeangreb. Derfor er det vigtigt, at dyr, der har fået lopper, også behandles mod bændelorm.
SPRINGER KATTE- ELLER HUNDELOPPER OGSÅ OVER PÅ MENNESKER?
Voksne lopper springer yderst sjældent fra dyr til dyr eller fra dyr til menneske. Men hvis du er i meget tæt kontakt med et angrebet dyr, kan det ske, at lopper springer over på dig. Hvis din hund eller kat har lopper, vil din bolig (tæpper, sengetøj m.v.) hurtigt blive befængt med loppeæg, -larver og -pupper. Disse umodne udviklingsstadier udvikler sig uden behandling igen til voksne lopper, som under de rette omstændigheder også kan angribe dig.
BEHØVER JEG OGSÅ BEHANDLE MIT KÆLEDYR MOD LOPPER OG FLÅTER I DE KOLDE MÅNEDER?
Ja. Selv om sandsynligheden for, at dine kæledyr påvirkes af lopper, mindskes i vintermånederne, har klimaforandringerne gjort, at vi oplever mildere vintre, hvilket fremmer loppernes overlevelse udendørs meget længere. Lopper fortsætter også med at udvikle sig indendørs i hjemmet, takket være den centrale opvarmning. Derfor er det vigtigt at blive ved med at beskytte dit kæledyr året rundt.