Parasitter

Generende og spredere af sygdomme.

De generende parasitter; flåter, lus, lopper og orm

Parasitter er ikke bare generende for din hund eller kat, de kan også føre alvorlige sygdomme med sig. Flåter kan f.eks. give borreliose og flåtfeber, lopper kan give allergi og bændelorm og lus kan give betændelse og sår.

Så der er grund til at vælge et parasitmiddel med hurtig virkning.

Flåter

Antallet af flåtbårne sygdomme i Europa er stigende. Da flåten kan leve i op til 3 år og suger blod i flere stadier af sin udvikling, er der stor risiko for, at den overfører smitte fra et værtsdyr til et andet. Det gør flåten til verdens næst værste smittespreder, kun overgået af malariamyggen.

Lus

Lus irriterer både hunde og katte og smitter ved direkte kontakt. Hvis dyrene får lus, sker det oftest i vinterhalvåret. Lusene er brungule og cirka 1-2,5 mm lange med æg, som klistrer sig fast i pelsen. De bevæger sig langsomt og trives bedst i ansigtet eller på halsen, hvor hunden og katten ikke kan nå.

Lopper

Milde vintre, varme somre og velisolerede huse med centralvarme gør, at lopperne trives hele året. Lopperne er cirka 1-3 mm lange og sætter sig gerne i området omkring dyrets lænd. De er orangebrune og har lange bagben, som de bruger, når de hopper. En hunloppe kan lægge 50 æg om dagen i katte- eller hundepelsen, og når hunden eller katten får lopper, får hjemmet det også.

Orm

Endoparasitter er typisk forskellige typer af orm, der lever i dyrets tarm. Efterhånden som flere og flere rejser med deres hund eller importerer kæledyr fra andre lande, kommer der også mere eksotiske endoparasitter til Danmark – nogle af dem endog meget farlige, som f.eks. den tropiske hjerteorm.

Ofte stillede spørgsmål

Alle stik eller bid kan medføre irritationer og betændelser. Men en mulig overførsel af infektioner til dig eller dit dyr er endnu mere farlig. For eksempel kan borreliabakterien overføres af flåter, typisk når flåten har suget blod i 24 - 72 timer. Derfor er det vigtigt at fjerne flåter hurtigst muligt.

Flåter forekommer hovedsageligt i skoven og på engområder med høj bevoksning. Der ligger de på lur i det høje græs eller buske og venter på deres ofre. Men man finder dem også i byparker og i private haver - de kan findes alle steder, hvor deres naturlige værter lever: Mus, fugle, harer, ræve og råvildt.

Det er usandsynligt, at dyret lider skade af det. Men lopper kan indeholde udviklingsstadier af bændelorm. Hvis dyret sluger sådan en loppe, kan der udvikle sig et bændelormeangreb. Derfor er det vigtig, at dyr, der har fået lopper, også behandles mod bændelorm.