Flåter

Sygdomme, livscyklus og bekæmpelse.

VERDENS NÆSTSTØRSTE SPREDER AF SMITSOMME SYGDOMME

Antallet af flåtbårne sygdomme i Europa er stigende. Denne udvikling skyldes i høj grad de seneste 20 års globale transport af husdyr og et generelt varmere klima. Da flåten kan leve i op til 3 år og suger blod i flere stadier af sin udvikling, er der risiko for, at den overfører smitte fra et værtsdyr til et andet. Det gør flåten til verdens næstværste smittespreder, kun overgået af malariamyggen.

Ixodes ricinus er den mest almindelige flåt i Europa.

Kend dine flåter

Den traditionelle - skovflåten

Skovflåten foretrækker miljøet i skove og høj vegetation, hvor der er højere luftfugtighed. Skovflåten kan genkendes på kroppens mørke farver og ryggens mørke, runde form. Skovflåten kan bære på bakterien borrelia.

Den nye - Engflåten

Engflåten kan genkendes på kroppens mønster af lyse tegninger. Engflåten er større end skovflåten Engflåten kan bære på parasitten Babesia canis, som også kaldes for hundemalaria.

Flåten trives i områder med høj vegetation, og den kan vokse til 200 gange sin egen vægt.

Marts til Oktober

er højsæson for de mest almindelige flåter.

Men der er ofte store regionale forskelle, hvor niveauet afhænger af vegetation, luftfugtighed, forekomst af værtsdyr og temperatur. De trives bedst i en luftfugtighed over 75 % og i temperaturer på 7-30 grader, men kan overleve i ned til 5 minusgrader.

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04

Flåtens livscyklus

Æg

Den voksne hun lægger op til 4000 æg på jorden i fugtig vegetation, hvorefter den dør. Æggene udklækkes efter 1-3 måneder.

Larve

Larven venter på et værtsdyr, den kan suge blod af. Et blodmåltid kan vare nogle dage eller op til en uge, hvis den er uforstyrret.

Nymfe

Nymfen har brug for blod for at fortsætte sin udvikling. Den har ingen øjne, men kan mærke varmen og kuldioxidudslippet fra sine ofre. Når nymfen har spist færdig, venter den i græsset, til den er blevet en voksen flåt.

Voksen flåt

Flåten er nu kønsmoden. Hunnen parrer sig og søger efter et nyt værtsdyr for at få sit sidste blodmåltid. Uden blodet kan hunnen ikke lægge æg.

DETTE SKAL DU IKKE GØRE, HVIS DU FINDER EN FLÅT PÅ DIT KÆLEDYR

Det er naturligvis vigtigt, at du fjerner en flåt fra din hund, ligeså snart du opdager den. Der er dog også nogle ting, du ikke må gøre, når det kommer til at fjerne flåter. Nedenfor får du en liste af ting, du ikke skal gøre, når du fjerner en flåt.

  • Lad være med at fjerne flåter med dine fingre. Hvis du alligevel gør det, så brug et stykke køkkenrulle eller engangshandsker, så du undgår at få flåtens spyt på dig, det er nemlig i dette indhold, der er sygdomsfremkaldende stoffer i.

  • Lad være med at forsøge at mase eller klemme en flåt. Dette kan nemlig resultere i, at flåten tømmer sit maveindhold i sin vært, og derved også forhøjer risikoen for overførte sygdomme.

  • Lad være med at bruge fedt, olie eller smør til at forsøge at fjerne flåten med. Det kan resultere i at den tømmer sit maveindhold i værten.

  • Lad være med at forsøge at brænde flåten med en tændstik eller lignende da det også kan resultere i, at flåten tømmer sit maveindhold.

Sygdomme som overføres fra flåter

Borreliose

Forårsages af bakterien Borrelia burgdorferi og overføres i Norden af flåten Ixodes ricinus. Symptomer på borreliose kan være feber, appetitløshed, sløvhed og halthed. Sygdommen er usædvanlig – færre end 5 % af de hunde, der konstateres positive for borrelia-antistoffer, udvikler sygdommen, og den er endnu ikke diagnosticeret på katte.

Anaplasmose

Udbredt over hele Europa og kaldes også "flåtfeber". Anaplasmose giver forkølelseslignende symptomer som ledsmerter og feber.
 

TBE (Tick Borne Encephalitis)

Flåtoverført virus, som giver symptomer hos mennesker, der minder om hjernehindebetændelse. Der er også set tilfælde hos hunde med symptomer som høj feber, nedstemthed, opkastninger og i visse tilfælde dødsfald.

SÅDAN BEHANDLER MAN MOD FLÅTER

Start behandlingen så snart de første flåter opdages. Frontline virker mod flåter i op til 4 uger på hunde og 2 uger på katte. Undgå at behandle oftere end hver 4. uge.

En komplet guide

Sådan fjerner du en flåt fra dit kæledyr

Trin 1: Tag eventuelle handsker på. Det er ikke livsnødvendigt for dig at tage handsker på, så hvis du ikke har nogen lige ved hænderne, så lad være med at gå ud og investere i nogen for at fjerne flåten. Grunden til det kan anbefales at du tager et par handsker på er fordi flåten, i nogle tilfælde, kan overføre sygdomme til dig, hvis du har en lille rift eller sår i huden.
Trin 2: Berolig dit kæledyr og hav det under kontrol. Når du nu er klar til at fjerne flåten fra din hund eller kat, så er det meget vigtigt, at dyret er roligt og slapper af. Hvis dyret fornemmer, at der skal til at ske noget kan du gøre hunden nervøs. Derfor kan det være en god idé at være to om at fjerne en flåt, så den ene fjerner og den anden beroliger hunden eller katten.
Trin 3: Tag din flåttang og fjern flåten via to enkle trin. Først, del pelsen omkring flåten, så du nemt kan komme til den. Næst, skub flåtfjerneres kløft ind omkring flåten til den sidder fast. Drej derefter flåttangen rundt og træk forsigtigt ud ad. Du kan bruge samme metode og fremgangsmåde til at fjerne en flåt på dig selv med hjælp fra flåttangen.
Trin 4: Dræb flåten. Du slår flåten ihjel ved at putte den i en beholder med husholdningssprit og sætter låg på. Lad den ligge der i nogle dage, og observer om din hund eller kat udviser tegn på sygdom.
Trin 5: Desinficer bidstedet. Her skal du bruge desinficerende servietter til at rense bidstedet. Det er vigtigt du holder øje med bidstedet og ser om det udvikler sig til at blive rødt eller hævet. Dette kan nemlig være sygdomstegn.
Trin 6: Beløn dit kæledyr. Når flåten er fjernet sikkert, så husk at belønne din hund eller kat med ros, godbidder eller en kæletur. Det er vigtigt at dyret får en god oplevelse med at få fjernet en flåt.

Andre parasitter