Flåter
Flåter

FLÅTER

Lær om flåtens sygdomme, livscyklus og bekæmpelse

VERDENS NÆSTSTØRSTE SPREDER AF SMITSOMME SYGDOMME

Antallet af flåtbårne sygdomme i Europa er stigende. Denne udvikling skyldes i høj grad de seneste 20 års globale transport af husdyr og et generelt varmere klima. Da flåten kan leve i op til 3 år og suger blod i flere stadier af sin udvikling, er der risiko for, at den overfører smitte fra et værtsdyr til et andet. Det gør flåten til verdens næstværste smittespreder, kun overgået af malariamyggen.

HVORNÅR ER FLÅTSÆSON?

Marts til oktober er højsæson for de mest almindelige flåter, men der er ofte store regionale forskelle, hvor niveauet afhænger af vegetation, luftfugtighed, forekomst af værtsdyr og temperatur. De trives bedst i en luftfugtighed over 75 % og i temperaturer på 7-30 grader, men kan overleve i ned til 5 minusgrader.

HVOR LEVER FLÅTER?

Flåten trives i områder med høj vegetation og forekommer hovedsageligt i skoven og på engområder med høj bevoksning. Der ligger de på lur i det høje græs eller buske og venter på deres ofre. Men man finder dem også i byparker og i private haver - de kan findes alle steder, hvor deres naturlige værter lever; mus, fugle, harer, ræve og råvildt.

KAN MAN SE EN FLÅT?

Tit kan man se flåter med det blotte øje, men de kan have forskellige former, farver og størrelser. Flåter, der endnu ikke har suget sig helt fulde, er i reglen ovale, flade og små (på størrelse med et sesamfrø). Flåter, der har suget sig fulde af blod, er cirka på størrelse med en ært. Hvis pelsen er tyk, kan flåter være svære at se, men man kan føle dem, når man kører hånden gennem pelsen.

Beskyt din hund eller kat mod flåter med FRONTLINE®, FRONTECT® eller FRONTPRO®

FLÅTENS LIVSCYKLUS

Æg
Stadie 1: Æg

Den voksne hun lægger op til 4000 æg på jorden i fugtig vegetation, hvorefter den dør. Æggene udklækkes efter 1-3 måneder.

Larve
Stadie 2: Larve

Larven venter på et værtsdyr, den kan suge blod af. Et blodmåltid kan vare nogle dage eller op til en uge, hvis den er uforstyrret.

Nymfe
Stadie 3: Nymfe

Nymfen har brug for blod for at fortsætte sin udvikling. Den har ingen øjne, men kan mærke varmen og kuldioxidudslippet fra sine ofre. Når nymfen har spist færdig, venter den i græsset, til den er blevet en voksen flåt.

Voksen flåt
Stadie 4: Voksen flåt

Flåten er nu kønsmoden. Hunnen parrer sig og søger efter et nyt værtsdyr for at få sit sidste blodmåltid. Uden blodet kan hunnen ikke lægge æg.

SYGDOMME

Flåten er verdens næststørste spreder af smitsomme sygdomme og kan overføre farlige infektionssygdomme.

Three Paragraph

Borreliose

Forårsages af bakterien Borrelia burgdorferi og overføres i Norden af flåten Ixodes ricinus. Symptomer på borreliose kan være feber, appetitløshed, sløvhed og halthed. Sygdommen er usædvanlig – færre end 5 % af de hunde, der konstateres positive for borrelia-antistoffer, udvikler sygdommen, og den er endnu ikke diagnosticeret på katte.

Anaplasmose

Udbredt over hele Europa og kaldes også "flåtfeber". Anaplasmose giver forkølelseslignende symptomer som ledsmerter og feber.

TBE (Tick Borne Encephalitis)

Flåtoverført virus, som giver symptomer hos mennesker, der minder om hjernehindebetændelse. Der er også set tilfælde hos hunde med symptomer som høj feber, nedstemthed, opkastninger og i visse tilfælde dødsfald.

Two Paragraphs
Er dit kæledyr beskyttet?

Er dit kæledyr beskyttet?

Se vores komplette løsning til hunde og katte for hurtig og effektiv beskyttelse mod flåter, lus og lopper.

EN KOMPLET GUIDE

Sådan fjerner du en flåt fra dit kæledyr
Handsker
Trin 1: Handsker

Tag eventuelle handsker på. Det er ikke livsnødvendigt for dig at tage handsker på, så hvis du ikke har nogen lige ved hænderne, så lad være med at gå ud og investere i nogen for at fjerne flåten. Grunden til det kan anbefales at du tager et par handsker på er fordi flåten, i nogle tilfælde, kan overføre sygdomme til dig, hvis du har en lille rift eller sår i huden.

Beroligelse
Trin 2: Beroligelse

Berolig dit kæledyr og hav det under kontrol. Når du nu er klar til at fjerne flåten fra din hund eller kat, så er det meget vigtigt, at dyret er roligt og slapper af. Hvis dyret fornemmer, at der skal til at ske noget kan du gøre hunden nervøs. Derfor kan det være en god idé at være to om at fjerne en flåt, så den ene fjerner og den anden beroliger hunden eller katten.

Fjern flåten
Trin 3: Fjern flåten

Tag din flåttang og fjern flåten via to enkle trin. Først, del pelsen omkring flåten, så du nemt kan komme til den. Næst, skub flåtfjerneres kløft ind omkring flåten til den sidder fast. Drej derefter flåttangen rundt og træk forsigtigt ud ad. Du kan bruge samme metode og fremgangsmåde til at fjerne en flåt på dig selv med hjælp fra flåttangen.

Dræb flåten
Trin 4: Dræb flåten

Du slår flåten ihjel ved at putte den i en beholder med husholdningssprit og sætter låg på. Lad den ligge der i nogle dage, og observer om din hund eller kat udviser tegn på sygdom.

Desinfektion
Trin 5: Desinfektion

Desinficer bidstedet. Her skal du bruge desinficerende servietter til at rense bidstedet. Det er vigtigt du holder øje med bidstedet og ser om det udvikler sig til at blive rødt eller hævet. Dette kan nemlig være sygdomstegn.

Belønning
Trin 6: Belønning

Beløn dit kæledyr. Når flåten er fjernet sikkert, så husk at belønne din hund eller kat med ros, godbidder eller en kæletur. Det er vigtigt at dyret får en god oplevelse med at få fjernet en flåt.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

I HVILKE OMRÅDER/REGIONER FOREKOMMER DER FLÅTER?

Flåter forekommer hovedsageligt i skoven og på engområder med høj bevoksning. Der ligger de på lur i det høje græs eller buske og venter på deres ofre. Men man finder dem også i byparker og i private haver - de kan findes alle steder, hvor deres naturlige værter lever: Mus, fugle, harer, ræve og råvildt.

HVAD SKAL MAN GØRE MED FLÅTERNE, NÅR DE ER LØSNET FRA KATTEN ELLER HUNDEN?

Hvis man finder flåter i dyrets pels, er det altid bedst at fjerne dem, selvom dyret allerede er behandlet mod flåter. Fjern flåten med en pincet, og skyl den ud i toilettet.

HVORDAN BESKYTTER JEG MINE HVALPE MOD LOPPER OG FLÅTER?

Også hundehvalpe og kattekillinger kan blive angrebet af parasitter. Især lopper kan give de små noget at kæmpe med og kan ved massivt angreb tilmed give blodmangel. FRONTLINE Spray® kan benyttes til hvalpe og killinger allerede fra deres første levedag. Det dræber pålideligt lopper og kan tilpasses nøjagtigt til hvalpens/killingens vægt. Allerede fra en vægt på 2 kg hos hunde kan der anvendes FRONTLINE Pour-On®, hos katte fra en alder på 8 uger/1 kg.

BEHØVER JEG OGSÅ BEHANDLE MIT KÆLEDYR MOD LOPPER OG FLÅTER I DE KOLDE MÅNEDER?

Ja. Selv om sandsynligheden for, at dine kæledyr påvirkes af lopper, mindskes i vintermånederne, har klimaforandringerne gjort, at vi oplever mildere vintre, hvilket fremmer loppernes overlevelse udendørs meget længere. Lopper fortsætter også med at udvikle sig indendørs i hjemmet, takket være den centrale opvarmning. Derfor er det vigtigt at blive ved med at beskytte dit kæledyr året rundt.

Læs mere om

Parasitter kan være generende og spredere af sygdomme. Bliv klogere på andre parasitter.

Three Paragraph

Lus

Lopper

Orm

Viden om flåter

Image
Frontpro
Image
Frontpro
Section - tablet
Tyggetabletter mod flåter og lopper

Tyggetabletterne er nemme, hurtigvirkende og effektive til behandling og forebyggelse af flåter og lopper hos hunde...

Hund
Kat
Flåter
Hvem er flåtens værste fjende?

Mange betragter flåten som farlig, da den kan sætte sig fast i pelsen på din kat eller hund og bære på alvorlige sygdomme som borreliose, anaplasmose og TBE (centraleuropæisk hjernebetændelse). 

Se flere