Navnene tæger og flåter bruges ofte i flæng, men de to dyr er helt forskellige og slet ikke i familie med hinanden. Læs med her, og find ud af, hvordan du kan kende forskel, og hvorfor det er en god idé at være opmærksom på, om det er en tæge eller flåt, der sidder på dig eller dit kæledyr.
HVAD ER FORSKELLEN PÅ TÆGER OG FLÅTER?
Forskellen er stor. En flåt er en blodsugende mide og farlig, fordi den kan overføre sygdomme til både dyr og mennesker. En tæge derimod er et harmløst insekt og udgør ingen trussel.
HVORDAN SER MAN SÅ FORSKEL PÅ TÆGER OG FLÅTER?
Flåten er en spindler og i familie med edderkoppen, som den også ligner på udseendet. Den nemmeste måde at kende den på er at tælle dens ben – den har nemlig otte ligesom en edderkop, hvor tægen kun har seks og mere ligner en lille bille. I øvrigt har mange tæger også vinger, selvom de sjældent flyver.
TÆGEN – DET MISFORSTÅEDE INSEKT
Det er heldigt, at tægen ikke ved, hvor ofte den forveksles med den blodsugende og farlige flåt. Men en tæge er ikke mere farlig end en sommerfugl. Dog skal man være opmærksom på én enkelt af de mere end 500 forskellige arter af tæger i Danmark, som rent faktisk suger blod. Det er den, vi kender som væggelusen, og den holder til i vores bolig frem for i varme hudfolder og dyrepels. Væggelus er irriterende og kan være svære at få bugt med, men for langt de fleste er den ufarlig. Er man allergisk, kan et bid fra væggelusen dog medføre kløe eller hævelse, og det anbefales altid, at man søger læge, hvis man oplever det.
HVAD SPISER EN TÆGE?
Tæger spiser ikke blod, det understreger vi lige igen. Tæger lever af at suge saft fra planter, og der findes tilmed nogle arter, der jager andre insekter.
FLÅTEN – BLODSUGEREN
Flåten er en ganske lille blodsugende mide, som ofte bider sig fast, uden man opdager det, fordi den mest af alt ligner en lille sort prik. I løbet af nogle timer vil den suge så meget blod, at den kan blive op til 1,5 cm lang.
Flåter lever i skove, på enge og i haver, hvor der er fugtigt, tæt bevoksning, højt græs og skygge. Her sidder den og venter på, at et varmblodet dyr kommer forbi – så det kan altså både være et menneske eller et kæledyr. Flåterne elsker varme og bliver først aktive, når temperaturen har rundet 5 grader.
HVORNÅR ER EN FLÅT FARLIG?
Der er altid en potentiel fare forbundet med flåter, fordi de kan være bærere af forskellige sygdomme såsom Borrelia samt TBE. Borrelia angriber centralnervesystemet, mens TBA kan give hjernehindebetændelse. Det kan lyde skræmmende, men det er faktisk vigtigt at tage det alvorligt og få tjekket sig selv og sine kæledyr efter, når man har været en tur i skoven. Dog skal man lade være med at gå i panik, hvis man finder en flåt i pelsen. For i langt de fleste tilfælde, hvor et menneske eller dyr bliver bidt af en flåt, sker der ikke så meget. Der kan komme lidt irritation eller betændelse, og man skal holde øje med området og altid søge læge eller dyrlæge, hvis det ikke har fortaget sig efter et par dage.