Lopper
Lopper

Lopper

Lær om loppens sygdomme, livscyklus og bekæmpelse

PARASITTEN DU IKKE HAR LYST TIL AT HAVE I DIT HJEM

Alle der enten er opvokset med hunde eller katte i hjemmet - eller dem der selv har hund eller kat - kender til problemet, og irritationen ved at have lopper i hjemmet og på sit kæledyr. Lopper er ikke en parasit, du har lyst til at have i hjemmet, da den kan tage lang tid at komme af med. Når du har fået lopper i hjemmet, skal du ikke kun behandle dit kæledyr, du skal også behandle dit hjem, da lopper lægger mange æg og har en unik livscyklus.

HVORNÅR ER LOPPESÆSON?

Året rundt er lopper en plage. Man kan desværre ikke sige, at der findes en overordnet sæson for lopper, da loppen kan overleve længe, selv i vinterkulde. Dette skyldes loppens unikke livscyklus, hvor den først klækkes, når forholdene er gunstige. Milde vintre, varme somre og vores velisolerede huse gør, at lopperne trives i det danske klima hele året.

HVOR LEVER LOPPER?

Loppens æg glider ned i tæpper, sofaer eller revner i gulvet, hvor de hurtigt udvikler sig til nye, voksne lopper. På kun tre uger kan fem lopper blive til 6.000 nye lopper i forskellige udviklingsstadier. Beskyt dit hjem mod lopper med FRONTLINE Homegard®.

Hvor lever lopper
Hvor lever lopper

HVORDAN SER EN LOPPE UD?

Lopper er cirka 1-3 mm lange, er orangebrune og har lange bagben, som de bruger, når de hopper. En loppe kan faktisk hoppe over 18 cm op horisontalt og springe 33 cm. Det vil sige, at en loppe har nemt ved at bevæge sig fra vært til vært og nærmiljø, når den først er udvokset. Når først de befinder sig i dine dyrs pels, kravler og løber de mellem hårstråene. Hunlopperne er større end hanlopperne. Hunlopperne kan lægge 50 æg om dagen i katte- eller hundepelsen.

Beskyt din hund eller kat mod lopper med et af vores FRONTLINE®/FRONTECT® produkter.

LOPPENS LIVSCYKLUS

Æg
Stadie 1: Æg

Falder af pelsen der, hvor hunden eller katten opholder sig - i møbler, på tæpper, i bilen eller i sengen - hvor de udklækkes til larver efter en uge.

Larve
Stadie 2: Larve

Søger væk fra lyset, langt ned i tæpper, møbler og revner i gulvet, hvor de forpuppes efter 1-2 uger.

Puppe
Stadie 3: Puppe

Forvandles til voksne lopper, som udklækkes, når de mærker varme, kuldioxid og bevægelse. Det smarte for loppen, men farlige og irriterende for mennesker og dyr i denne periode er, at loppen først kommer ud af sin puppe når omgivelserne egner sig til det. For loppens vedkommende kræver det en helt bestemt temperatur og luftfugtighed i dens miljø. Du kan derfor ikke bekæmpe lopper med kulde eller varme, for loppen vil bare vente med at komme ud af puppen. Det kan den vente i flere måneder på.

Voksen loppe
Stadie 4: Voksen loppe

Suger blod på din hund eller kat og lægger op til 50 æg om dagen.

SYGDOMME

Lopper kan overføre sygdomme. Læs mere om de mest almindelige her.

Three Paragraph

Bændelorm

Loppelarver kan komme i kontakt med afstødte bændelormdele i dyrets kurv eller sofaen, hvor den æder af dem. Loppelarven indtager derved bændelormeæg, som videreudvikler sig i den voksne loppe. Når hunden eller katten slikker pelsen for at blive af med lopperne, følger bændelormæggene med og giver hunden eller katten bændelorm.

Bartonella "Cat Scratch Disease"

Bartonella findes enten i kattens blod fra starten eller overføres til katten via loppebid eller fra en særlig flåttype. Bartonella kan i sjældne tilfælde overføres til mennesker med nedsat immunforsvar fra katten via bid- eller kradsesår. Symptomerne er feber, mindre neurologiske forstyrrelser og udslæt på grund af kradsen.

Loppeallergi

Hunden eller katten reagerer på loppens spyt, som overføres, når loppen suger blod. Symptomerne er let til voldsom kløe, hårtab, stress og nedstemthed.

Two Paragraphs
Er dit kæledyr beskyttet?

Er dit kæledyr beskyttet?

Se vores komplette løsning til hunde og katte for hurtig og effektiv beskyttelse mod flåter, lus og lopper.

SÅDAN TJEKKER DU FOR LOPPER

Det er relativt nemt at tjekke for lopper i huset, også selvom man ikke har fået øje på voksne lopper.
Forberedelse
Trin 1: Forberedelse

Find en tættekam og noget hvidt papir eller køkkenrulle.

 

Tættekam
Trin 2: Tættekam

Tættekammen skal du føre i området omkring halen på din kat eller hund, da det især er i dette område, at lopper gemmer sig.

Loppe-afføringstest
Trin 3: Loppeafføring-test

Hvis du ikke finder voksne lopper i tættekammen, kan du prøve at banke den af på papiret. Hvis du finder noget kaffegrumslignende på papiret efterfølgende, kan du lave loppeafføring-testen på det hvide papir, hvor du fugter det med vand og ser om det farves rødt.

Grunden til at papiret bliver farvet er fordi loppens ekskrementer primært består af ufordøjet størknet blod.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

HVOR LÆNGE KAN EN FLÅT ELLER LOPPE OVERLEVE I MIN BOLIG?

Skovflåter lever normalt ikke i lejligheder eller huse. I det fri kan de dog sagtens overleve i flere måneder, mens de venter på en ny vært, som de kan suge blod af. Når en flåt har sat sig fast i huden på et ubehandlet husdyr, suger den blod i op til 14 dage. Lopper, og især loppepupper, kan overleve i op til et halvt år. Når en hund eller kat kommer ind i tidligere kontaminerede omgivelser, smutter de voksne lopper ud af pupperne og angriber dyrene.

 

HVAD NU HVIS MIT DYR SPISER EN DØD PARASIT?

Det er usandsynligt, at dyret lider skade af det. Men lopper kan indeholde udviklingsstadier af bændelorm. Hvis dyret sluger sådan en loppe, kan der udvikle sig et bændelormeangreb. Derfor er det vigtigt, at dyr, der har fået lopper, også behandles mod bændelorm.

SPRINGER KATTE- ELLER HUNDELOPPER OGSÅ OVER PÅ MENNESKER?

Voksne lopper springer yderst sjældent fra dyr til dyr eller fra dyr til menneske. Men hvis du er i meget tæt kontakt med et angrebet dyr, kan det ske, at lopper springer over på dig. Hvis din hund eller kat har lopper, vil din bolig (tæpper, sengetøj m.v.) hurtigt blive befængt med loppeæg, -larver og -pupper. Disse umodne udviklingsstadier udvikler sig uden behandling igen til voksne lopper, som under de rette omstændigheder også kan angribe dig.

HVILKE SUNDHEDSPROBLEMER KAN LOPPER GIVE HOS KATTE OG HUNDE?

Hunde og katte kan få en allergi over for stoffer i loppespyt. Hudbetændelse som følge af loppespytallergi er en hyppig allergiske hudsygdom, og dyrene lider af voldsom kløe. Der kan også forekomme håraffald og sår eller skæl. Desuden kan lopper bl.a. overføre bændelorm. Du finder yderligere oplysninger om de forskellige sygdomme HER.

Læs mere om

Parasitter kan være generende og spredere af sygdomme. Bliv klogere på andre parasitter.

Three Paragraph

Flåter

Lus

Orm

Viden om lopper

Lopper
Hund
Kat
Hvornår er det højsæson for lopper?

Hvis du gerne vil undgå, at dit kæledyr får besøg af de kløende lopper, er det en god idé at vide, hvornår risikoen er allerstørst for at få de ubudne gæster på besøg.

Hund
Kat
Lopper
Har dit kæledyr (og dit hjem) fået lopper?

Lopper hos katte og hunde kan være til stor gene og ikke mindst en plage, når de først er flyttet ind i vores hjem.

Hund
Kat
Lopper
Bliv klogere på, hvordan loppeangreb kan påvirke dit kæledyr

Lopper kan medføre andet end blot kløende bid hos dit kæledyr, hvis de ikke behandles rettidigt. Hvis dit kæledyr har fået lopper

Hund
Kat
Lopper
Guide: sådan tjekker du dit kæledyr for lopper

Tusindvis af katte- og hundeejere kæmper med lopper på deres kæledyr.

Lopper
Kat
Har min kat lopper? Se de 3 tegn her

Man bliver overrasket over, hvor hurtigt en loppe formerer sig - bare 1 loppe kan blive til 20.000 på få måneder...

Image
Frontpro
Image
Frontpro
Section - tablet
Tyggetabletter mod flåter og lopper

Tyggetabletterne er nemme, hurtigvirkende og effektive til behandling og forebyggelse af flåter og lopper hos hunde...

Lopper
Hund
Sådan slipper du og din hund af med lopper

Ved du, hvor hurtigt en loppe formerer sig? Det er korrekt: 1 loppe kan blive til 20.000 lopper på kun 2 måneder!...

Læs mere