PARASITTEN DU IKKE HAR LYST TIL AT HAVE I DIT HJEM
Lopper er circa 1-3 mm lange og sætter sig gerne i området omkring dyrets lænd. De er orangebrune og har lange bagben, som de bruger, når de hopper. En lopper kan faktisk hoppe over 18 cm op horisontalt og springe 33 cm. Det vil sige, at en loppe har nemt ved at bevæge sig fra vært til vært og nærmiljø, når den først er udvokset. Når først de befinder sig i dine dyrs pels, kravler og løber de mellem hårstråene. Hunlopperne er større end hanlopperne. Hunlopperne kan lægge 50 æg om dagen i katte- eller hundepelsen.
Alle der enten er opvokset med hunde eller katte i hjemmet - eller dem der selv har hund eller kat - kender til problemet, og irritationen ved at have lopper i hjemmet og på sit kæledyr. Lopper er ikke en parasit, du har lyst til at have i hjemmet, da den kan tage lang tid at komme af med. Når du har fået lopper i hjemmet, skal du ikke kun behandle dit kæledyr, du skal også behandle dit hjem, da lopper lægger mange æg og har en unik livscyklus.
Den mest almindelige loppe herhjemme er katteloppen, der på trods af sit lidt misvisende navn også findes på hunde.
Sådan tjekker du din hund for lopper
Det er faktisk relativt nemt at tjekke for lopper i huset, også selvom man ikke allerede får øje på de voksne lopper. En af de ting du skal holde godt øje med, er den kaffegrumslignende afføring, som lopper efterlader.
Du kan også bruge en tættekam og noget hvidt papir eller køkkenrulle. Tættekammen skal du føre i området omkring halen, da det især er i dette område lopper gemmer sig. Hvis du ikke finder voksne lopper i tættekammen, kan du prøve at banke den af på papiret. Hvis du finder noget kaffegrumslignende på papiret efterfølgende, kan du lave loppe-afføringstesten på det hvide papir, hvor du fugter det med vand og ser om det farves rødt. Grunden til at papiret bliver farvet er fordi loppens ekskrementer primært består af ufordøjet størknet blod.
- 01
- 02
- 03
- 04
Loppens livscyklus
Sygdomme som lopper overfører
Loppeallergi
Hunden eller katten reagerer på loppens spyt, som overføres, når loppen suger blod. Symptomerne er let til voldsom kløe, hårtab, stress og nedstemthed.
Bændelorm
Loppelarver kan komme i kontakt med afstødte bændelormdele i dyrets kurv eller sofaen, hvor den æder af dem. Loppelarven indtager derved bændelormeæg, som videreudvikler sig i den voksne loppe. Når hunden eller katten slikker pelsen for at blive af med lopperne, følger bændelormæggene med og giver hunden eller katten bændelorm.
Bartonella "Cat Scratch Disease"
Bartonella findes enten i kattens blod fra starten eller overføres til katten via loppebid eller fra en særlig flåttype. Bartonella kan i sjældne tilfælde overføres til mennesker med nedsat immunforsvar fra katten via bid- eller kradsesår. Symptomerne er feber, mindre neurologiske forstyrrelser og udslæt på grund af kradsen.