Lopper

Sygdomme, livscyklus og bekæmpelse.

PARASITTEN DU IKKE HAR LYST TIL AT HAVE I DIT HJEM

Lopper er circa 1-3 mm lange og sætter sig gerne i området omkring dyrets lænd. De er orangebrune og har lange bagben, som de bruger, når de hopper. En lopper kan faktisk hoppe over 18 cm op horisontalt og springe 33 cm. Det vil sige, at en loppe har nemt ved at bevæge sig fra vært til vært og nærmiljø, når den først er udvokset. Når først de befinder sig i dine dyrs pels, kravler og løber de mellem hårstråene. Hunlopperne er større end hanlopperne. Hunlopperne kan lægge 50 æg om dagen i katte- eller hundepelsen.

Alle der enten er opvokset med hunde eller katte i hjemmet - eller dem der selv har hund eller kat - kender til problemet, og irritationen ved at have lopper i hjemmet og på sit kæledyr. Lopper er ikke en parasit, du har lyst til at have i hjemmet, da den kan tage lang tid at komme af med. Når du har fået lopper i hjemmet, skal du ikke kun behandle dit kæledyr, du skal også behandle dit hjem, da lopper lægger mange æg og har en unik livscyklus.

Den mest almindelige loppe herhjemme er katteloppen, der på trods af sit lidt misvisende navn også findes på hunde. 

Hvor lever lopper?

Loppens æg glider ned i tæpper, sofaer eller revner i gulvet, hvor de hurtigt udvikler sig til nye, voksne lopper. På kun tre uger kan fem lopper blive til 6.000 nye lopper i forskellige udviklingsstadier.

SYMPTOMER PÅ AT HUNDEN ELLER KATTEN HAR FÅET LOPPER

De 3 mest almindelige symptomer på lopper:

  • Hunden eller katten klør sig mere end normalt.

  • Hunden eller katten virker trist eller urolig.

  • Red pelsen igennem over et hvidt stykke papir. Hvis dit kæledyr har lopper, falder små rustfarvede, kaffegrumslignende korn ned på papiret (loppeafføring).

Hvornår er der sæson for lopper?

Man kan desværre ikke sige, at der findes en overordnet sæson for lopper da loppen for det første kan overleve længe, selv i vinterkulde. Dette skyldes loppens unikke livscyklus, hvor den er først klækkes når forholdene er gunstige.

Milde vintre, varme somre og vores velisolerede huse gør at lopperne trives i det danske klima hele året.

Sådan tjekker du din hund for lopper

Det er faktisk relativt nemt at tjekke for lopper i huset, også selvom man ikke allerede får øje på de voksne lopper. En af de ting du skal holde godt øje med, er den kaffegrumslignende afføring, som lopper efterlader.

Du kan også bruge en tættekam og noget hvidt papir eller køkkenrulle. Tættekammen skal du føre i området omkring halen, da det især er i dette område lopper gemmer sig. Hvis du ikke finder voksne lopper i tættekammen, kan du prøve at banke den af på papiret. Hvis du finder noget kaffegrumslignende på papiret efterfølgende, kan du lave loppe-afføringstesten på det hvide papir, hvor du fugter det med vand og ser om det farves rødt. Grunden til at papiret bliver farvet er fordi loppens ekskrementer primært består af ufordøjet størknet blod.

  • 01
  • 02
  • 03
  • 04

Loppens livscyklus

Æg

Falder af pelsen der, hvor hunden eller katten opholder sig - i møbler, på tæpper, i bilen eller i sengen - hvor de udklækkes til larver efter en uge.

Larve

Søger væk fra lyset, langt ned i tæpper, møbler og revner i gulvet, hvor de forpuppes efter 1-2 uger.

Puppe

Forvandles til voksne lopper, som udklækkes, når de mærker varme, kuldioxid og bevægelse. Det smarte for loppen, men farlige og irriterende for mennesker og dyr i denne periode er, at loppen først kommer ud af sin puppe når omgivelserne egner sig til det. For loppens vedkommende kræver det en helt bestemt temperatur og luftfugtighed i dens miljø. Du kan derfor ikke bekæmpe lopper med kulde eller varme, for loppen vil bare vente med at komme ud af puppen. Det kan den vente i flere måneder på.

Voksen loppe

Suger blod på din hund eller kat og lægger op til 50 æg om dagen.

Sådan behandler man mod lopper

Ved loppeproblemer anbefales Frontline Combo. Frontline Combo dræber både eksisterende lopper og eventuelle æg og larver. Effekten holder sig i 8 uger på hunde og 4 uger på katte.

Selvom det kun tager 24 timer at dræbe lopperne i pelsen, kan du stadig finde lopper på dit dyr, fordi de stadig er i hjemmet. Det er derfor en god idé at gentage behandlingen hver 4. uge i mindst 6 måneder efter, at du har set den sidste loppe.Så længe kan pupperne nemlig overleve, inden de udklækkes og springer over på hundens eller kattens pels.

Sygdomme som lopper overfører

Loppeallergi

Hunden eller katten reagerer på loppens spyt, som overføres, når loppen suger blod. Symptomerne er let til voldsom kløe, hårtab, stress og nedstemthed.

Bændelorm

Loppelarver kan komme i kontakt med afstødte bændelormdele i dyrets kurv eller sofaen, hvor den æder af dem. Loppelarven indtager derved bændelormeæg, som videreudvikler sig i den voksne loppe. Når hunden eller katten slikker pelsen for at blive af med lopperne, følger bændelormæggene med og giver hunden eller katten bændelorm.

Bartonella "Cat Scratch Disease"

Bartonella findes enten i kattens blod fra starten eller overføres til katten via loppebid eller fra en særlig flåttype. Bartonella kan i sjældne tilfælde overføres til mennesker med nedsat immunforsvar fra katten via bid- eller kradsesår. Symptomerne er feber, mindre neurologiske forstyrrelser og udslæt på grund af kradsen.

Sådan dræbes lopper med Frontline

I produkterne Combo-Vet , Vet (Pour-On) og vores Vet Spray findes der det aktive stof fipronil, der dræber lopper, men stoffet (S)-methopren forhindrer loppelarver og æg i at udvikle sig til nye lopper. Når en voksen loppe har optaget nok af fipronil dør den som regel inden for 24 timer. Når du har behandlet med et Frontline produkt, beskytter du din hund i optil 8 uger, og din kat i op til 4 uger.

Det er vigtigt, at du ikke tror én behandling med Frontline er nok til at blive loppefri i hjemmet. Det er som sagt på grund af loppens unikke livscyklus, der gør at den kan overleve længe i deres puppe.

Andre parasitter