Fakta om lopper
- Størrelse: 1-4 mm.
- Farve: Orangebrun
- Udvikling: Æg ⇒ larve ⇒ puppe ⇒ voksen larve
- Højsæson: Sensommer til jul (men de lever hele året)
- Sygdomme: Lopper kan overføre Bændelorm, Bartonella "Cat Scratch Disease" og Loppeallergi
- Bytte: Mennesker og varmblodige dyr
- Æg: Lægger op til 50 æg om dagen
- Behandling/forebyggelse: Kæmning, rengøring og loppemiddel
- Hoppe/springevene: En loppe kan hoppe 18 cm. og springe 33 cm.
- Levested: 5% som voksne lopper i pels på dyr og 95% som æg, larver og pupper i nærmiljøet
- Formeringshastighed: 1 loppe kan blive til 20.000 lopper på to måneder
Hvornår er der loppesæson?
Lopper er modstands- og tilpasningsdygtige skabninger. Med milde vintre, varme somre og velisolerede huse, kan lopperne leve i det danske klima hele året rundt. Det skyldes blandt andet, at loppeæggene først udklækkes, når forholdene er til det. Derfor kan man ikke udpege en specifik loppesæson, da de kan forekomme hele året. Dog er der højsæson fra sidst på sommeren til jul.
Loppens livscyklus
Loppen går igennem fire stadier i sit liv:
1. Æg: Loppen starter som æg og klækkes efter 2-10 dage. Da æggene er glatte, drysser de af pelsen på din hund og/eller kat, dér hvor de opholder sig f.eks. i sengen, sofaen, gulvtæppet, bilen osv.
2. Larve: Når ægget klækkes, kommer loppen ud som larve. Her vil den søge væk fra lyset - langt ned i tæpper, revner, sprækker, lister og paneler. Efter én til to uger forpuppes laverne.
3. Puppe: I puppen går loppen fra larve til voksen loppe. De udklækkes, når de kan mærke varme, kuldioxid og bevægelse. Normalt er lopperne i puppestadiet i omkring en uge, men de er så tilpasningsdygtige, at de kan vente i flere måneder med at blive udklækket, hvis forholdene ikke er optimale ift. temperatur og luftfugtighed. Det gør lopperne meget modstandsdygtige, da du af den grund hverken kan bekæmpe dem med varme eller kulde. Dog varer udviklingen fra æg til voksen loppe normalt kun tre uger.
4. Voksen loppe: Når loppen kommer ud af puppen som voksen loppe, er det dér, hvor den suger blod fra din hund og/eller kat. Den voksne loppe lever på sit værtsdyr i cirka en måned og kan lægge op til 50 æg om dagen.
Da lopperne har fire livsstadier, og kan være i puppen i flere måneder, forekommer langt de fleste lopper som æg, larver og i puppe (95%). Altså, er kun en lille del af larverne fuldvoksne og i dyrenes pels (5%). Derfor skal du være opmærksom på ikke kun at behandle dit kæledyr, men også dets omgivelser.
Er lopper farlige?
De fleste lopper er mere til gene, end de er decideret farlige. Dog kan loppebid forårsage kløe, rødme, hår/pelstab, hudbetændelse, sår, skæl og generel irritation af huden. Derudover kan lopper overføre sygdomme som:
Bændelorm: Loppelarver kan have indtaget dele af afstødte bændelorme, hvorved den indtager bændelormeæg, som udvikler sig i den voksne loppe. Ved at slikke sin pels, kan din hund eller kat dermed komme til at indtage voksne lopper med bændelormeæg, som giver katten eller hunden bændelorm.
Bartonella “Cat Scratch Disease”: Bartonella kan blive overført til din kat via loppebid eller fra en særlig flåttype. Mennesker kan ved sjældne tilfælde få overført sygdommen via bid- og kradsesår fra katten.
Vær opmærksom på følgende symptomer:
- Udslæt
- Feber
- Mindre neurologiske forstyrrelser
Loppeallergi: Ved bid og blodsugning fra loppen kan hunden eller katten reagere på dens spyt.
Vær opmærksom på følgende symptomer:
- Hårtab
- Stress
- Kløe
- Nedstemthed
De mest kendte loppearter
Generelt opdeles loppearter i Danmark efter deres primære værtsdyr. Vi gennemgår de mest kendte her:
Menneskelopper
Menneskeloppen kan for os mennesker lyde som den mest skræmmende loppe, og den har også været den mest almindelige loppeart i beboelser før i tiden. Dog er sandsynligheden for at finde en menneskeloppe i dag meget lille. Det skyldes, at menneskeloppen trives i fugtige omgivelser, og vores huse med tiden er blevet for tørre for dem at leve i. Den kan derfor i sjældne tilfælde stadig findes i fugtige sprækker i huset, møbler osv.
Den kan være på andre værtsdyr som rotter, svin osv. Det sker dog ikke i Danmark, men i det varmere Europa, hvor den stadig lever i boligerne.
Fuglelopper
I modsætning til menneskeloppen er fugleloppen mere almindelig her i Danmark og kan, som menneskeloppen, overleve på andre værtsdyr end, hvad navnet antyder.
Det betyder, at vi, som mennesker, sagtens kan opleve bid fra fuglelopper - specielt i forårsmånederne april-maj, hvor bid fra lopper oftest skyldes denne art, som man får på sig i nærheden af fuglereder eller hønsehuse. Vi oplever fuglelopper på mennesker og andre dyr, som hund og kat, da mange lopper rammer ved siden af, når de springer efter en fugl. Her sætter de sig i stedet klar til at hoppe på et forbipasserende menneske eller dyr. Derfor kan det være svært at finde selve kilden til lopperne. Det kan være, at man selv eller ens kæledyr er gået under eller forbi en fuglerede i haven, carporten eller på gåturen. Man kan også risikere at få dem direkte ind i sit hjem via en trækkanal eller med vasketøjet.
Pindsvinelopper
Pindsvinelopper kan godt bide mennesker og formerer sig hurtigt - der er ofte op til tusind lopper på ét enkelt pindsvin. Både mennesker og dyr, som hund og kat, kan få dem på sig og blive bidt, hvis de roder i eller er i nærheden af et pindsvinebo. Dog kan de ikke overleve længe på andre værtsdyr. De formerer sig kun i selve pindsvineboet, og de dør hurtigt i et tørt stueklima.
Katte- og hundelopper
De to loppearter minder meget om hinanden og bider desværre også gerne mennesker. Man regner i dag med, at ⅓ af hunde- og kattebestanden i Danmark hvert år får lopper. Før i tiden var hundeloppen den mest almindelige, men i dag er det katteloppen, som vores kæledyr oftest er generet af. Katteloppen kan leve både på hunde og katte, hvor hundeloppen ikke kan overleve på katte. Derfor kan man ved lopper på sit kæledyr oftest tage udgangspunkt i, at det er kattelopper. Hvis det skulle ske, at ens hund er plaget af hundelopper, er behandlingen dog den samme som ved kattelopper.
Hvordan tjekker jeg, om min hund eller kat har lopper?
De første tegn kan være, at din hund eller kat begynder at klø, bide og kradse sig voldsomt. Hvis du af den grund fatter mistanke, kan du tjekke for loppebid, som er kløende knopper. Der vil ofte være en stikkanal i midten af knoppen, og stikkene vil sandsynligvis være placeret tæt på række.
Det kan dog være svært at se de røde bid gennem din hund eller kats pels. Derfor kan den letteste måde at tjekke dit kæledyr for lopper være at rede pelsen igennem med en tættekam.
Vi guider dig igennem her:
Vær i rolige omgivelser med dit kæledyr
Find tættekam og køkkenrulle frem
Kør tættekammen igennem din kat eller hunds pels. Her skal du fokusere på områderne omkring halsen, lysken og haleroden, hvor lopperne ofte samler sig
Bank/tør tættekammen af i hvid køkkenrulle. Hvis der falder kaffegrumslignende stykker af på køkkenrullen, kan det være loppeekskrementer. Tjek det ved at at fugte køkkenrullen med vand for at se, om de sorte stykker farver papiret rødt, da loppers ekskrementer hovedsageligt består af størknet blod
Kan lopper smitte fra hund eller kat til menneske?
Lopperne på din hund eller kat er som oftest kattelopper. Denne loppeart kan godt bide mennesker, ja, men de kan (heldigvis) ikke overleve på mennesker, og derfor er deres levetid på mennesker meget begrænset.
I stedet vil lopperne søge tilbage mod værtsdyr, hvor de trives optimalt, som din hund eller kat, da det mørke, fugtige miljø i pelsen er optimalt for dem. Dermed er vores funktion som mennesker degraderet til transportører af lopperne frem for et hjem. Af den grund kommer lopper ikke til at formere sig på dig, og hvis du er uden dyr i hjemmet, kan lopperne heller ikke fuldføre deres livscyklus, hvor de går fra æg til larve til puppe til voksen loppe.
Kan lopper leve i sengen?
Det kan være relativt nemt at fjerne lopper fra din hund eller kat. Dog er det kun 5% af lopperne, som viser sig som fuldvoksne lopper og generer dit kæledyr. De resterende 95% af lopperne i dit hjem gemmer sig enten som æg, larver eller pupper i netop sprækker, revner, lister, paneler, sofa og ja - også din seng. Det er derfor vigtigt at beskytte din hund eller kat mod lopper, inden skaden er sket. Specielt fordi, lopper kan være i puppeform i flere måneder, inden de bliver fuldvoksne. For at blive helt fri fra lopperne, bør du behandle sammenhængende hver måned i minimum tre til fire måneder.
Hvordan slipper jeg af med lopper?
Når du først har fået lopper ind i dit hjem og på dine kæledyr, er de besværlige at komme af med, men ikke umulige!
Vi kommer med et par gode råd til at slippe af med de modstandsdygtige ubudne gæster:
Identificér smittekilden
Hvis du har mulighed for at finde ud af, hvor lopperne kommer fra (f.eks. forladt fuglerede, forladt pindsvinebo, specifikt hjørne i hjemmet eller andet), skal du først og fremmest fjerne smittekilden for at undgå, at lopperne kommer tilbage eller aldrig forsvinder helt.
Gør rent
Indendørs bør du vaske alle overflader og støvsuge de inficerede rum, senge og kæledyrenes liggepladser. Husk at støvsuge langs lister, sprækker og paneler, da lopper er lyssky. Skift støvsugerposen efter hver støvsugning, så æg, larver, pupper og lopper kommer ud af huset.
Ryst alle tekstiler, og vask dem på så høje temperaturer, som de kan tåle - inklusiv din hund eller kats soveplads. Damprens de tekstiler, der ikke kan tåle/være i vaskemaskinen. Vask kæledyrets madskål, vandskål og legetøj. Gentag dette hver anden dag i en uge.
Rens pelsen med en tættekam
Kør tættekammen igennem din kat eller hunds pels. Her skal du fokusere på områderne omkring halsen, lysken og haleroden, hvor lopperne ofte samler sig. Saml det, der kommer af, på et stykke køkkenrulle, som du smider ud efter hver gang.
Behandl din hund eller kat mod lopper
Heldigvis findes der enkle og effektive behandlinger, som beskytter din hund eller kat mod både lopper og flåter i én hel måned ad gangen - så undgår du også den omstændige hovedrengøring:
FRONTPRO til hund: Blød tyggetablet, der kan gives både med og uden foder. Hver tablet virker i 30 dage.
FRONTPRO kan købes receptfrit på dit lokale apotek og online.
FRONTLINE COMBO til kat: pipette med dråber, som påføres mellem kattens skulderblade. Virker i 30 dage.
Det er vigtigt at gentage og vedligeholde behandlingen af dit kæledyr, da det kun er cirka 5% af lopperne, som er i deres voksne tilstand, når din hund eller kat bliver angrebet. De resterende 95% af lopperne lever som æg, larver eller pupper, hvor de blot venter på, at det er deres tur til at blive voksne lopper. Derfor skal du gentage behandlingen over længere tid, indtil du er sikker på, at alle lopper er væk. Det kan være smart at behandle kontinuerligt, da lopper lever og er aktive hele året.