LUSENE ER SMÅ, MEN DE KAN VÆRE TIL STOR IRRITATION OG GENE
Lus irriterer både hunde og katte og smitter ved direkte kontakt. Hvis dyrene får lus, sker det oftest i vinterhalvåret. Lusene er meget artspecifikke, og hver dyreart har sin egen luseart. En lus fra en hund spreder sig således ikke til en kat og vice versa. Mennesker kan derfor heller ikke få lus fra hunde eller katte.
Lusene er brungule og circa 1-2,5 mm lange med æg, som klisterer sig fast i pelsen. De bevæger sig langsomt og trives bedst i ansigtet eller på halsen, hvor hunden og katten ikke kan nå. Lus lever hele livet på samme værtsdyr. Nogle hunde og katte reagerer ikke på dem, mens andre kan få kløe, bare pletter i pelsen eller sår.
- 01
- 02
- 03
Lusens livscyklus
Forskellige typer lus
Hunde kan blive angrebet af to forskellige slags lus. En ting de to typer lus har til fælles er, at de limer deres æg fast på hundens hår helt inde ved huden. Når lusen har lagt æg, går der omkring en uges tid, før æggene klækker. Det er derfor vigtigt, at du fortsætter behandlingen mod lus - også selvom du ikke kan se flere levende lus i pelsen. På den måde sikrer du at komme lusene helt til livs.
To typer lus

Hundelusen
Dette er en blodsugende lus, der suger blod fra sin vært. Hundelusen kan man dog aldrig finde på mennesker. Hundelusens bid fremkalder kløe, og kan give små sår og rødmende udslet på huden. Hundelusen er ikke helt almindelig i Danmark, men hvis din hund første er angrebet af hundelusen, vil man som oftest også finde pelslus på hunden.

Pelslusen
Pelslusen er den lus, man oftest finder hod hunde i Danmark. Man kan oftest finde pelslusen på hundens hoved, hals og ører.