Lus
Lus

LUS

Lær om lusens sygdomme, livscyklus og bekæmpelse

LUSENE ER SMÅ, MEN DE KAN VÆRE TIL STOR IRRITATION OG GENE

Lus irriterer både hunde og katte og smitter ved direkte kontakt. Hvis dyrene får lus, sker det oftest i vinterhalvåret. Lusene er meget artspecifikke, og hver dyreart har sin egen luseart. En lus fra en hund spreder sig således ikke til en kat og vice versa. Mennesker kan derfor heller ikke få lus fra hunde eller katte.

HVORDAN SER LUS UD?

Lusene er brungule og circa 1-2,5 mm lange med æg, som klisterer sig fast i pelsen. De bevæger sig langsomt og trives bedst i ansigtet eller på halsen, hvor hunden og katten ikke kan nå. Lus lever hele livet på samme værtsdyr. Nogle hunde og katte reagerer ikke på dem, mens andre kan få kløe, bare pletter i pelsen eller sår.

HVORDAN OPDAGER MAN LUS?

Det er forholdsvis nemt at se, om din hund eller kat har fået lus. Hvis lusene fremtræder i stort antal kan du rent faktisk se dem kravle rundt i pelsen på hunden eller katten. Hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har fået lus, men du ikke kan se det med det blotte øje, så kan du med fordel bruge et forstørrelsesglas for at se, om du kan få øje på enten æg eller levende lus i pelsen. Du behøver altså ikke en dyrlæge for at konstatere om din hund eller kat har fået lus. Det kræver bare et godt øje.

Beskyt din hund eller kat mod lus med et af vores FRONTLINE®/FRONTECT® produkter.

LUSENS LIVSCYKLUS

Stadie 1: Æg
Stadie 1: Æg

Lusene lægger 200-300 æg. Lusenes æg klister sig fast til værtsdyret og ligner små hvid-gule bananer.

Stadie 2: Nymfe
Stadie 2: Nymfe

Ægget bliver til en nymfe.

Stadie 3: Voksen lus
Stadie 3: Voksen lus

Efter 3-4 uger er æggene blevet til voksne lus. Lusene bruger hele deres liv på samme dyr og er lette at opdage i pelsen.

SYGDOMME

Lusene spreder ingen direkte sygdomme, fordi de sidder på samme værtsdyr hele livet. Men de kan alligevel give hunden og katten mange problemer. Nogle hunde og katte reagerer ikke på dem, mens andre kan få kløe, bare pletter i pelsen, betændelse i huden eller sår.

Two Paragraphs
Er dit kæledyr beskyttet?

Er dit kæledyr beskyttet?

Se vores komplette løsning til hunde og katte for hurtig og effektiv beskyttelse mod flåter, lus og lopper.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

HVAD ER PELSLUS?

Pelslus er vingeløse insekter, der kan angribe vores husdyr. Til forskel fra lus suger de ikke blod, men ernærer sig af hudskæl eller sårsekreter. FRONTLINE® dræber pålideligt hunde- og kattepelslus.

SKAL JEG BEHANDLE MIT DYR MINDRE HYPPIGT, HVIS DET KUN SJÆLDENT KOMMER UDENDØRS?

Blot nogle få lopper på dyret kan meget hurtigt medføre en omfattende "forurening" af boligen (en enkelt hunloppe lægger op til 50 æg om dagen!). Selv dyr, der udelukkende holdes indendørs, kan få lopper, hvis der kommer et ubehandlet dyr på besøg. Vores firbenede venner skal altså også beskyttes, selvom de kun sjældent kommer udendørs.

HVAD NU HVIS MIT DYR SPISER EN DØD PARASIT?

Det er usandsynligt, at dyret lider skade af det. Men lopper kan indeholde udviklingsstadier af bændelorm. Hvis dyret sluger sådan en loppe, kan der udvikle sig et bændelormeangreb. Derfor er det vigtigt, at dyr, der har fået lopper, også behandles mod bændelorm.

Læs mere om

Parasitter kan være generende og spredere af sygdomme. Bliv klogere på andre parasitter.

Three Paragraph

Orm

Lopper

Flåter

Viden om lus

Læs mere