Lus

Ikke kun på mennesker...

LUSENE ER SMÅ, MEN DE KAN VÆRE TIL STOR IRRITATION OG GENE

Lus irriterer både hunde og katte og smitter ved direkte kontakt. Hvis dyrene får lus, sker det oftest i vinterhalvåret. Lusene er meget artspecifikke, og hver dyreart har sin egen luseart. En lus fra en hund spreder sig således ikke til en kat og vice versa. Mennesker kan derfor heller ikke få lus fra hunde eller katte. 

Lusene er brungule og circa 1-2,5 mm lange med æg, som klisterer sig fast i pelsen. De bevæger sig langsomt og trives bedst i ansigtet eller på halsen, hvor hunden og katten ikke kan nå. Lus lever hele livet på samme værtsdyr. Nogle hunde og katte reagerer ikke på dem, mens andre kan få kløe, bare pletter i pelsen eller sår.

Sygdomme som kan overføres fra lus

Lusene spreder ingen direkte sygdomme, fordi de sidder på samme værtsdyr hele livet. Men de kan alligevel give hunden og katten mange problemer. Nogle hunde og katte reagerer ikke på dem, mens andre kan få kløe, bare pletter i pelsen, betændelse i huden eller sår.

  • 01
  • 02
  • 03

Lusens livscyklus

Æg

Lusene lægger 200-300 æg. Lusenes æg klister sig fast til værtsdyret og ligner små hvid-gule bananer.

Nymfe

Ægget bliver til en nymfe.

Voksen lus

Efter 3-4 uger er æggene blevet til voksne lus. Lusene bruger hele deres liv på samme dyr og er lette at opdage i pelsen.

Symptomer på lus på hunde

Hunde, der er smittet med lus, viser sig på følgende måde:

  • Overdreven kløen og kradsen.

  • Pelsen ser tør og usoigneret ud.

  • Hårtab, der oftest ses ved ører, nakke, skuldre og lyske.

  • Anæmi (blodmangel) specielt hos mindre hunde, der er hårdt angrebet af lus.

Forskellige typer lus

Hunde kan blive angrebet af to forskellige slags lus. En ting de to typer lus har til fælles er, at de limer deres æg fast på hundens hår helt inde ved huden. Når lusen har lagt æg, går der omkring en uges tid, før æggene klækker. Det er derfor vigtigt, at du fortsætter behandlingen mod lus - også selvom du ikke kan se flere levende lus i pelsen. På den måde sikrer du at komme lusene helt til livs.

To typer lus

Hundelusen

Dette er en blodsugende lus, der suger blod fra sin vært. Hundelusen kan man dog aldrig finde på mennesker. Hundelusens bid fremkalder kløe, og kan give små sår og rødmende udslet på huden. Hundelusen er ikke helt almindelig i Danmark, men hvis din hund første er angrebet af hundelusen, vil man som oftest også finde pelslus på hunden.

Pelslusen

Pelslusen er den lus, man oftest finder hod hunde i Danmark. Man kan oftest finde pelslusen på hundens hoved, hals og ører.

SÅDAN BEHANDLER MAN MOD LUS

Lus er relativt usædvanlige, men forekommer oftest i vinterhalvåret. Både hunde og katte kan få lus, men de er lette at behandle. Alle Frontlines produkter virker mod lus.

For at slippe af med lusene anbefales det at behandle alle hunde og katte i huset med Frontline 2 gange med 4 ugers mellemrum.

Sådan konstaterer du, at din hund eller kat har fået lus

Det er forholdsvis nemt at se, om din hund eller kat har fået lus. Hvis lusene fremtræder i stort antal kan du rent faktisk se dem kravle rundt i pelsen på hunden eller katten. Hvis du har mistanke om, at din hund eller kat har fået lus, men du ikke kan se det med det blotte øje, så kan du med fordel bruge et forstørrelsesglas for at se, om du kan få øje på enten æg eller levende lus i pelsen. Du behøver altså ikke en dyrlæge for at konstatere om din hund eller kat har fået lus. Det kræver bare et godt øje.

Sådan behandler du din hund for lus

Når du først har konstateret, at din hund har lus, er det naturligvis vigtigt, at du begynder at behandle din hund med et middel, der bekæmper lusene. Nedenfor får du et par gode råd til, hvordan du står behandlingen derhjemme.

  • Undersøg pelsen grundigt.

  • Bad hunden med mild hundeshampoo 2-3 dage før du behandler med et loppebekæmpende middel.

  • Brug det rette præparat i forhold til hundens vægt.

  • Husk! Hvis du har flere hunde, skal de alle sammen behandles for lus. 

Andre parasitter