Sådan fjerner du en flåt på dit kæledyr
Husker du jævnligt at tjekke dit kæledyrs pels for flåter? Det er vigtigt at vide, hvordan du fjerner en flåt, så du undgår, at flåten overfører sygdomsfremkaldende bakterier til din hund eller kat.
Hvad er en flåt?
Flåten er en blodsugende parasit, som både kan bide sig fast på mennesker, hunde og katte. Flåten har brug for frisk blod for at kunne udvikle sig. Hvis flåten ikke opdages, vil den typisk blive siddende i 6-14 dage før den giver slip på sit bytte. Den største forekomst af flåter forekommer, når det er flåt sæson fra marts måned til den første nattefrost indtræder i efteråret. En flåt suger det friske blod ganske langsomt, og det er ikke sådan, at en enkelt flåt forårsager blodmangel hos dyret eller os mennesker. Der er dog en række sygdomme, som flåter kan overføre til både dyr og mennesker. Derfor vil man som udgangspunkt gerne undgå at have besøg af de ubudne gæster.
Sådan fjerner du en flåt
Er dit kæledyr ikke behandlet forebyggende mod flåter, bør du tjekke pelsen hyppigt. Finder du en vortelignende, blodsugende flåt i dyrets hud, er den bedste måde at fjerne den på ved at bruge en flåttang. Det er en dårlig ide at forsøge at fjerne den på anden vis, da du risikerer, at flåtens hovede bliver siddende i dyrets hud, hvilket kan udvikle sig til et inficeret sår, som kræver behandling.
Husk at være opmærksom på...
Det er ikke sikkert, at din hund eller kat bliver påvirket af at have en blodsugende flåt siddende i huden, og der er desuden forskellige symptomer for hunde og katte.
Symptomer hos hunde:
- Feber
- Træthed og muskelsmerter
- Pludselig usikker gang
Symptomer hos katte:
- Hudirritation
- Sløvhed i sjældne tilfælde
- Hvis du observerer nogle af disse symptomer hos din hund eller kat, uanset om du har lokaliseret flåten eller ej, bør du søge dyrlæge.