Sygdomme flåten kan forårsage hos kæledyret
Mange flåter bærer rundt på sygdomsfremkaldende bakterier, som de kan overføre til vores kæledyr, ikke mindst hundene.
I langt de fleste tilfælde, hvor et kæledyr bliver bidt af en flåt, sker der ikke så meget. Når flåten er færdig med at suge blod, vil der komme en lille betændelsesreaktion, som normalt vil gå over af sig selv. Men hvis noget af flåten er blevet siddende i såret, skal man holde øje med området. I nogle tilfælde kan betændelsesreaktionen bliver kraftigere, og så skal man en tur til dyrlægen.
I sjældnere tilfælde kan kæledyret f.eks. blive smittet med sygdommen borreliose. De sygdomsfremkaldende Borrelia-bakterier sidder i flåtens tarm. Når flåten har suget blod i et døgn eller to, bliver bakterierne i tarmen aktiveret og vandrer over til flåtens spytkirtler. Flåten skiftevis suger blod og spytter væske tilbage i såret på værtsdyret, og det er, når flåten spytter, bakterierne føres ind i kroppen på værtsdyret.
Katte er ikke så følsomme overfor Borrelia-bakterier som hunde.
– Katte kan godt blive smittet med Borrelia-bakterien eksperimentelt, men det er ikke vist, at de har været smittet og er blevet syge under naturlige forhold. Til gengæld regner man hunde for at være de mest følsomme overfor Borrelia-bakterien i dyreriget, siger dyrlæge hos Merial, Helle Lynge Matzen.
De flåtbårne sygdomme ses i det hele taget ikke så hyppigt hos katte som hos hunde.
Symptomer på borreliose
Et klassisk symptom på borreliose hos hunden er halthed.
– Sygdomsforløbene varierer meget, men det man ofte vil se er halthed, som kan komme og gå med eller uden behandling. Hos nogle hunde, måske et par gange, mens det hos andre kan fortsætte mange gange. Dyrene kan også få feber, blive nedtrykte og få madlede, siger Helle Lynge Matzen.
Berner Sennen hunde og retrievere er særligt disponerede for at blive langvarigt syge af borreliose, hvor kæledyret med tiden risikerer at få nyresvigt. Man stiller diagnosen ”borreliose” via blodprøver og behandler med antibiotika.
– Der er risiko for tilbagefald trods behandlingen. I nogle tilfælde bliver infektionerne kroniske, men behandlingen vil typisk forbedre symptomerne meget, siger Helle Lynge Matzen.
Anaplasmose
Anaplasmose er en ligeså alvorlig sygdom som borreliose, og bliver hundene inficeret med begge bakterier på én gang, er der en væsentlig forøget risiko for, at de bliver syge, end hvis de kun bliver smittet med den ene, siger Helle Lynge Matzen.
Anaplasmose-bakterien overføres ligesom Borrelia-bakterien, når flåten suger blod, og symptomerne minder meget om dem, Borreliose kan fremkalde.
Farligt TBE-virus
Også TBE (Tick Borne Encephalitis) overføres, når flåten suger blod, men her kan kæledyret smittes fra det sekund, flåten bider.
– TBE er en virus og har ingen aktiveringsperiode. Man ved, hunde kan smittes, men man ved ikke, hvor ofte de rent faktisk bliver klinisk syge af det, siger Helle Lynge Matzen.
Bliver hunden syg af TBE-virusset, går det på hjernen og kan give forskellige former for neurologiske symptomer.
– Dødeligheden kan være 50 % eller højere, og jo mere akut sygdommen forløber, jo højere er dødeligheden. Man kan ikke kurere, men kun give støttende behandling. Hunden vil tit hverken vil kunne spise eller drikke selv, siger Helle Lynge Matzen.
Bid kan skabe hotspots
Når flåten er faldet af eller fjernet efter bid, bliver området lige omkring bidstedet som regel lidt rødt, fordi der er opstået en mindre betændelse. Det kan også hæve op og ligne en halv ært. I nogle tilfælde kan der opstå en såkaldt ”hotspot”. En hotspot er en meget akut betændelse, der opstår, som en reaktion på, huden bliver irriteret – f.eks. efter flåtbid. Hotspotten kan blive 20-30 cm i diameter eller endnu større. Der opstår et rødt, væskende område, og kæledyret skal behandles hos dyrlægen. Særligt retrievere er disponeret for hotspots, men også andre hunde med tæt pels er disponerede.