Kat

Vaccination = omtanke for din egen og andres katte

Vaccination = omtanke for din egen og andres katte
Vaccination = omtanke for din egen og andres katte

For at katten skal få et så raskt og langt liv som muligt, er det vigtigt, at den vaccineres både som killing og resten af livet. Både inde- og udekatte bør vaccineres. Selvom katten ikke selv kommer i kontakt med andre katte eller miljøer med andre katte, kan vi mennesker føre smitten med os hjem via sko og tøj.

Hvis en kattemor bliver regelmæssigt vaccineret, vil hun overføre beskyttende antistoffer til sine killinger via modermælken. Disse antistoffer beskytter killingen de første uger af dens liv. Ved 8-16 ugers-alderen skal killinger grundvaccineres. En grundvaccine af en killing består af mindst to vaccinationer, som gives med fire ugers mellemrum. Derefter skal katten vaccineres regelmæssigt resten af livet. En kat, som skal vaccineres, skal være frisk og rask. Hvis katten er syg, får vaccinen ikke den ønskede effekt, og katten får ikke optimal beskyttelse frem til næste vaccination. Der er vaccine med forskellige kombinationer af beskyttelse mod forskellige typer af kattesygdomme. Tal med din dyrlæge om, hvilket vaccinationsprogram netop din kat har brug for for at få et langt og raskt liv.

KATTEINFLUENZA

Der er flere årsager til de infektioner i øjne og øvre luftveje hos katte, som går under betegnelsen katteinfluenza:

KATTENS HERPESVIRUS:

Herpesvirus (felint rinotrakeitvirus, FRV) er et almindeligt virus hos katte. Vaccination reducerer symptomerne, men hindrer ikke infektion. Smitten spredes via direkte kontakt og via kropsvæsker og sekret, fx nys og hoste. De fleste katte kommer sig i løbet af 1-2 uger uden behandling, men særligt killinger kan blive alvorligt påvirkede og i sjældne tilfælde kan infektionen være dødelig.

Symptomer:

  • Feber
  • Appetitløshed
  • Rindende øjne og næse
  • Sår i mundslimhinden og øjenbetændelse

Når infektionen er helbredt, findes virusset stadig inaktivt i kroppen og kan bryde ud under forskellige stresspåvirkninger. I så fald kan katten sprede smitte uden selv at have symptomer.

FELINT CALICIVIRUS (FCV):

Et lille virus, som sædvanligvis forårsager infektioner i de øvre luftveje. Smittevejene er
de samme som for herpes, via kropsvæsker og smittede madskåle, kattebakker m.m. Calicivirus er meget smitsomt fra kat til kat.

Symptomer:

  • Problemer med de øvre luftveje som nysen og rindende næse.
  • Sår i mundslimhinden. Virus kan forårsage kronisk tandkødsbetændelse (gingivitis).
  • Forbigående halthed.

Der er mange forskellige stammer af calicivirus. Stammerne muterer og forandrer sig over tid, præcis som de influenzavirusser, som rammer mennesker. Derfor er det vigtigt at vaccinere med en opdateret vaccine. I den seneste tid er der også dukket nye og mere alvorlige former for calici op med en høj dødelighed. Disse virulente stammer er endnu ikke påvist i Norden, men netop derfor er det vigtigt, at katten får en opdateret vaccine, som giver optimal beskyttelse.

CHLAMYDIA

Er en bakterie, som lever og formerer sig inde i kattens celler. Chlamydia smitter primært via direkte kontakt med øjensekret.

Symptomer:

  • Inflammation i øjets bindehinde (conjunctivitis)
  • Rindende øjne og næse

Killinger rammes hårdere end voksne. På katterier, hvor smittetrykket er højt, kan chlamydia været et stort problem, hvorfor man anbefaler vaccination imod chlamydia. Katte, som ikke befinder sig i et miljø med højt smittetryk, behøver derimod ikke nødvendigvis vaccineres.

KATTESYGE

Kattesyge skyldes et parvovirus (felint panleukopenivirus, FPV), som er særlig modstandsdygtigt og kan leve uden for værtsdyret i månedsvis. Kattesyge er almindeligt forekommende i Danmark, og alle katte (også indekatte) kan smittes, da virusset kan komme ind med tøj, sko, bure o.l. Virusset smitter primært via afføring, men også fra spyt og urin.

Symptomer:

  • Høj feber
  • Sløvhed
  • Appetitløshed
  • Opkastninger og diarré

Sygdommen kan være dødelig. Killinger er mest følsomme over for virusset, mens ældre katte ikke behøver at blive så hårdt ramt.

RABIES

Rabies er en dødelig virussygdom, som kan smitte mennesker. Sygdommen starter med feber, hvorefter katten bliver urolig og irritabel. Symptomerne tiltager, og katten dør under kramper eller lammelser. Rabies smitter som regel via spyt ved et bid fra et smittet dyr, og inkubationstiden kan variere fra en uges tid til op mod et år.

Rabies forekommer ikke i Danmark, men katte, som skal med til udlandet, skal vaccineres mod sygdommen for at få lov til at krydse landegrænserne. Få i god tid styr på bestemmelserne i det land/de lande, der skal besøges, da de kan variere trods de fælles regler. Læs mere i afsnittet Rejseregler.